Bright Business

Slimme software Akzo stuurt fabrieken aan op basis van stroomprijs

19 juli 2018 om 13:26
Update: 19 juli 2018 om 15:06

Met zelf ontwikkelde software kan AkzoNobel de eigen fabrieken razendsnel minder snel laten produceren als er minder aanbod is van energie en de energieprijs stijgt. Daarmee wil het bedrijf veel geld besparen.

De divisie Specialty Chemicals van AkzoNobel maakt onder meer chloor, de basisgrondstof voor veel chemische producten. Daarbij is heel veel energie nodig. Het bedrijf probeert dan ook constant de elektriciteitskosten te drukken.

Bovendien gebruikt Akzo steeds meer duurzame energie. Maar doordat het niet altijd even hard waait, zijn er soms flinke schommelingen in de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt. En dat kan de stroomprijs tijdelijk flink opstuwen.

Software

Met nieuwe zelf ontwikkelde software kan AkzoNobel daar slim op inspelen doordat het nu heel snel kan bepalen of het loont om een fabriek tijdelijk minder hard te laten draaien. Met de software kan Akzo straks op afstand meerdere fabrieken 'realtime' aansturen.

Om dat te kunnen doen moet Akzo wel weten wat de elektriciteitsprijzen over bijvoorbeeld een kwartier zijn. Bovendien kan Akzo zijn fabrieken niet zomaar minder laten produceren. Fabrieken van afnemers zijn vaak afhankelijk van de producten uit de Akzo-fabrieken en die moeten ook blijven draaien.

De software moet dus met alles rekening houden: de informatie die Akzo krijgt van netbeheerder Tennet over de te verwachten stroomprijzen, maar ook de voorraden bij afnemers.

'Significante kostenbesparing'

Dit kan Akzo veel geld schelen, zegt Marcel Galjee, directeur Energy van AkzoNobel. Hoeveel precies, dat moet nog blijken. Over de kosten die zijn gemoeid met het ontwikkelen van de software wil Galjee niets zeggen, het gaat om uren van programmeurs en medewerkers van AkzoNobel voor de installaties.

Het is volgens Galjee lastig om de software in bestaande fabrieken toe te passen. Deze bestaan immers uit allerlei losse installaties, de ene kun je per seconde regelen, voor de andere is misschien een kwartier nodig. Het is bijna ondoenlijk om dat vanuit de controlekamer door mensen in de gaten te houden.

'Stroommarkt steeds volatieler'

Een voorbeeld. De fabriek in de Botlek in de Rotterdamse haven heeft zout nodig én veel elektriciteit om via elektrolyse het zout te scheiden in chloor en loog. Afgezien van de kosten van de chemische installatie bestaat meer dan de helft van de productiekosten uit elektriciteit.

In de ochtend en het begin van de avond is er in Nederland veel vraag naar elektriciteit, terwijl bijvoorbeeld ’s nachts de vraag veel lager is. Windmolens draaien ook ’s nachts en daardoor kunnen de elektriciteitsprijzen schommelen van 500 euro per kilowattuur tot min 500 euro per kilowattuur. In dat laatste geval krijg de afnemer van elektriciteit, in dit geval dus Akzo, geld toe.

Het kan dus heel interessant zijn voor Akzo om juist dan te produceren en het rustiger aan te doen als de vraag en dus de prijs hoog ligt. De elektriciteit waar AkzoNobel een contract heeft afgesloten kan dan door een andere afnemer worden gebruikt. Akzo profiteert omdat het verschil tussen de contractprijs (die het zelf betaalt) en de op dat moment hogere energieprijs voor het concern is.

Ook voor andere fabrieken

Met de ontwikkelde software kunnen ook in tientallen andere fabrieken waar veel elektriciteit wordt verbruikt geld worden bespaard. Het gaat dan in eerste instantie om een paar andere fabrieken: zoals een chloorfabriek in Delfzijl en nog enkele fabrieken in Duitsland.

Verder is veel elektriciteit nodig in fabrieken waar grondstoffen voor de productie van papier worden gemaakt. Maar als de technologie daar toegepast gaat worden dan zijn daar wel eerst investeringen voor nodig.

Niet voor verf en coatings

Overigens gaat Akzo zelf niet heel lang genieten van de eigen vondst. Het bedrijf wordt namelijk gesplitst en Specialty Chemicals is verkocht aan het Amerikaanse Carlyle. Die verkoop wordt voor het einde van het jaar afgerond.

Bij het onderdeel waar AkzoNobel mee doorgaat, de productie en verf en coatings, kan in veel mindere mate worden geprofiteerd van de ontwikkelde software. Dat komt doordat daar veel minder energie wordt gebruikt. Akzo wil software niet verkopen aan andere bedrijven. 

Meer over

Deel dit artikel