top 5 beste tvs van ces 2019
Oled, microled, oprolbaar

Top 5: de meest vernieuwende tv's van 2019

15 januari 2019 om 08:12
Laatste update: 16 januari 2019 om 18:26

Van oled tot microled en van oprolbare schermen tot enorme formaten: op techbeurs CES 2019 waren vorige week de tv's van de toekomst te zien. De vijf belangrijkste nieuwe tv's op een rij.

Kijk ook: de belangrijkste tv-trends van 2019

LG Signature OLED TV R

De meest opvallende tv van CES 2019 is de oprolbare tv van LG, een televisie die juist is gemaakt om niet opvallend te zijn. De 65 inch 4K-tv maakt slim gebruik van de flexibele eigenschap van oled. Het scherm kan soepel in en uit de tv worden gerold. Ben je klaar met tv-kijken, verdwijnt het scherm in de speaker eronder.

De oprolbare tv verschijnt later dit jaar voor waarschijnlijk een flink prijskaartje. Maar zoals wel vaker met tv-innovaties zou het best kunnen dat we dit over een paar jaar ook in betaalbare modellen zien.

Oprolbare tv van LG

Samsung microled-tv

LG is momenteel de enige maker van oled-schermen voor tv's. Merken als Sony en Panasonic gebruiken schermen die door door LG worden gefabriceerd. Het is goed nieuws voor de markt als daar wat variatie in komt, en Samsung werkt daar aan. Het bedrijf ontwikkelt microled-schermen, een tegenhanger van oled met alle voordelen van die schermtechniek (heldere kleuren, diep zwart, hoog contrast, dun, energiezuinig) en zonder nadelen als inbranders en achteruitgaande beeldkwaliteit.

Samsung heeft microled pas op z'n vroegst over zo'n twee jaar gereed voor de consumentenmarkt, maar de toepassingen zijn nu al boeiend. Samsung maakt modulaire microled tv's, die uit allemaal kleine schermpjes zijn opgebouwd. Dat maakt tv's op maat mogelijk, in zelfs gekke verhoudingen en formaten.

 

Samsung 75 inch micro-led tv

Sony ZG9 8K LCD-tv

Oled en microled zijn boeiend, maar lcd is nog zeker niet afgeschreven. Sony presenteerde op CES de ZG9, een lcd-tv met de zeer hoge 8K-resolutie. Sony begrijpt dat zo'n hoge resolutie pas echt zin heeft op een groot formaat, want de tv's komen later dit jaar op de markt in 85 en 98 inch. Prijzen zijn nog niet bekend en liggen vermoedelijk hoog, maar met een oled-scherm op dat formaat zou de ZG9 helemaal onbetaalbaar zijn.

Om het contrast van lcd wat meer richting dat van oled te trekken, gebruikt Sony Backlight Master Drive met full-array local dimming. Dat betekent zoveel als: de led-modules van de backlight worden onafhankelijk aangestuurd. Het is nog niet bekend wanneer de ZG9 op de markt komt.

 

Sony ZG9-tv

Panasonic GZ2000 oled-tv

Panasonic wil zich met zijn oled-tv onderscheiden op een ogenschijnlijk saai onderdeel: HDR-standaarden. HDR staat voor high dynamic range en houdt in dat het contrast enorm opgekrikt kan worden, wat zorgt voor realistischere beelden. Er zijn nu twee grote standaarden op HDR-gebied: het royalty-vrije HDR10+, waar onder meer Samsung op inzet, en Dolby Vision, ondersteund door tv's van onder meer Sony en LG, die geld moeten betalen voor de standaard. Maar in de praktijk is het toch wel zo prettig als je op je peperdure HDR-tv gewoon de beste HDR-video's kan bekijken, ongeacht zo'n standaard.

Verder lijkt de GZ2000 een vrij standaard 4K oled-tv, waarvan prijs en introductiedatum nog bekend moeten worden. Maar je kan het ook omdraaien: als de meeste oled-tv's vergelijkbaar presteren, kan je net zo goed die met de breedste ondersteuning kiezen.

 

Panasonic GZ2000

Hisense ULED XD 4K-tv

We kennen led, oled, qled en microled, maar wat is uled? De grote Chinese tv-maker Hisense gebruikt de term voor zijn nieuwste tv-techniek, waarbij twee lcd-panelen bovenop elkaar worden geplaatst. Wat heeft dat voor zin? Nou, achter een normaal lcd-scherm zit één grote lichtbak, wat maakt dat zwart er hooguit donkergrijs uitziet op lcd-tv's. Andere fabrikanten gebruiken verschillende lichtmodules, wat het contrast al wat verbetert en zwart zwarter maakt. Maar Hisense gebruikt als achtergrondverlichting voor zijn 4K lcd-scherm nóg een lcd-scherm, maar dan in zwart-wit.

Die combinatie van twee schermen moet ervoor zorgen dat het contrast van het lcd-scherm veel beter wordt dan we gewend zijn. Hoe dat in de praktijk oogt moeten we nog gaan zien. In Nederland worden tv's van Hisense verkocht bij onder meer de Mediamarkt.

Hisense ULED XD

Kijk ook: wat is de beste smart-tv?

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal