Meteorologen: '5G belemmert weersvoorspelling'
De komst van 5G-internet kan weersvoorspellingen 30 procent minder nauwkeurig maken, waarschuwen meteorologen.
Het hoofd van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) waarschuwt de Amerikaanse regering om niet te veel frequenties beschikbaar te stellen voor 5G, meldt Wired. De NOAA is de Amerikaanse evenknie van het KNMI. Voor het snellere 5G-internet worden overal ter wereld radiofrequenties verkocht die tot nu toe niet gebruikt werden, of bijvoorbeeld alleen door meteorologen.
Het probleem ligt vooral bij de 24 GHz-frequentie. Waterdamp zoals wolken geeft namelijk een zwak maar meetbaar signaal van 23,8 GHz af in de atmosfeer. Meteorologen volgen wolken nu onder meer via die frequentie, maar die metingen zijn straks niet meer betrouwbaar, zo waarschuwen de NOAA en de ruimtevaartorganisatie NASA.
Weersvoorspellingen worden daardoor tot 30 procent minder nauwkeurig. Volgens het NOAA-hoofd komen de voorspellingen dan weer op hetzelfde niveau als in 1980. In de praktijk zouden orkanen twee tot drie dagen later ontdekt worden. Ook zou het weer veel moeilijker worden om het pad te voorspellen dat een orkaan neemt als die aan land komt, het verschil tussen leven en dood.
Uitstel gevraagd
Toch veilt het Amerikaanse telecomagentschap FCC sinds maart de 24 GHz-frequentie. Senatoren verzoeken het hoofd van de FCC nu om het gebruik van de 24 GHz-band tegen te houden tot er een oplossing is gevonden. Ook willen ze dat er voorlopig niet meer frequentieruimte wordt geveild.
De 24 GHz-band is niet de enige frequentie die problemen oplevert. Meteorologen waarschuwen ook voor de 36–37 GHz-banden die voor de detectie van sneeuw worden gebruikt, de 50.2–50.4 GHz-frequenties waarmee atmosferische druk wordt gemeten en de 80–90 GHz-band waarmee ijs wordt opgespoord.
In oktober gaan landen tijdens een conferentie internationaal met elkaar in gesprek over de gevolgen van radioverstoring door 5G-internet.
Nederlandse 5G-veiling
In Nederland start de veiling van 5G-frequenties eind dit jaar of begin 2020. Er wordt dan gestart met de 700-, 1.400- en 2.100-MHz-banden. Eind 2021 volgt een veiling van de 3,5-GHz-band.
5 dingen die je moet weten over 5G:
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's