NL-Alert

Testbericht NL-Alert verstuurd naar miljoenen telefoons

8 juni 2020 om 10:01
Laatste update: 8 juni 2020 om 10:30

Het alarmgeluid van NL-Alert klonk vandaag om 12.00 uur op naar schatting 13 miljoen telefoons in Nederland. Ook was het bericht voor het eerst te zien op NS-borden.

Het ging om een test van het systeem, waarmee de overheid kan waarschuwen voor bijvoorbeeld een grote brand, terreuraanslag, epidemie of onverwacht noodweer en kan adviseren hoe het best kan worden gehandeld.

Het testbericht van NL-Alert verscheen gelijktijdig op digitale reclamezuilen in het hele land en op vertrekborden voor het openbaar vervoer. Voor het eerst was het bericht ook op NS-informatieschermen te zien.

Het systeem wordt twee keer per jaar getest. Vorige keer gebeurde dat op de eerste maandag van december, gelijktijdig met de maandelijkse test van het luchtalarm. Die heeft deze maand niet plaatsgehad, omdat het vorige week tweede pinksterdag was.

Het versturen van de NL-Alert-meldingen gaat via de techniek cell broadcast, een apart systeem op mobiele netwerken. Daarmee is het mogelijk om massaal berichten te versturen naar apparaten in een bepaald gebied. 

Instellen NL-Alert

Gebruikers van iOS kunnen de noodmeldingen aan- of uitzetten via Instellingen > Berichtgeving. In dat scherm staat onderaan de app-opties het vinkje voor Noodmeldingen onder 'Overheidsmeldingen'.

Op Android-telefoons verschillen de instellingen per fabrikant en per telefoonmodel. Bij nieuwe Android-smartphones staan de noodmeldingen vaak al ingesteld. Daarnaast zijn ze te vinden door in de instellingen te zoeken naar 'noodmeldingen', 'noodwaarschuwingen' of 'emergency alerts'. In sommige gevallen moet dan de optie voor 'Extreme dreigingen/waarschuwingen' worden aangevinkt.

Datalekken in NL-Alert-app

Eerder dit jaar werd ook een NL-Alert-app uitgebracht, maar later bleek dat in die app datalekken zaten. Daardoor was het onder meer mogelijk om de locatie van andere gebruikers te achterhalen, tot op 10 meter nauwkeurig.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid riep daarna op de app te verwijderen. De NL-Alert-app was door 58.000 mensen gedownload.

Drie smartphones van 99 euro getest: