coronamelder app iphone android nederland corona melding
Corona-app

Nederland zet 'apploze' oplossing coronameldingen niet in

3 september 2020 om 12:39
Update: 3 september 2020 om 12:44

Nederland zal alleen coronawaarschuwingen mogelijk maken via de CoronaMelder-app. Het kabinet maakt geen gebruik van de nieuwe mogelijkheid om mensen te waarschuwen zonder dat ze de speciale app gedownload hebben.

Apple kwam deze week met een update van het iPhone-systeem met daarin de mogelijkheid om meldingen over mogelijke corona-blootstellingen te ontvangen zonder dat een aparte app nodig is. De nieuwe mogelijkheid, genaamd Exposure Notifications Express, moet helpen om meer mensen het systeem voor corona-waarschuwingen te laten gebruiken.

Net als bij de CoronaMelder, die ook met de technologie van Apple en Google werkt, kan je een melding krijgen als je in de buurt van iemand met corona bent geweest. Bij Android werkt het iets anders: Google kan voor overheden een 'basis-corona-app' genereren.

De 'apploze' oplossing lijkt vooral gericht op landen die nog geen aparte corona-app hebben ontwikkeld. Maar het is ook te gebruiken in landen, zoals Nederland, die al wel een eigen overheidsapp hebben gebouwd. Beide oplossingen kunnen volgens Apple en Google naast elkaar werken, om zo meer mensen te bereiken. 

Alleen CoronaMelder

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) laat weten niet van plan te zijn om Exposure Notifications Express in te zetten. Nederland richt zich alleen op de CoronaMelder-app, vertelt een woordvoerder. "We hebben met de CoronaMelder alles voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk gemaakt en het systeem is helemaal ingericht zodat de GGD’en er goed mee kunnen werken", aldus de woordvoerder. 

De CoronaMelder-app wordt momenteel getest in de eerste vijf GGD-regio's, maar is al meer dan 1 miljoen keer gedownload. Zorgminister Hugo de Jonge hoopt dat de app over twee weken landelijk beschikbaar is. 

Spoedwet

Voor de landelijke invoering van de CoronaMelder is eerst een spoedwet nodig. Daar stemt de Tweede Kamer later vandaag over. Een meerderheid lijkt voorstander te zijn. Alleen de Partij voor de Dieren, de PVV en Forum voor Democratie zijn tegen. Vervolgens gaat de wet nog naar de Eerste Kamer.

Binnen ‘enkele weken’ volgt volgens de woordvoerder van VWS ook een evaluatie van de test in de vijf regio’s.

Bluetooth

Google en Apple publiceerden in mei de technologie die via bluetooth kan bijhouden of mensen in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest. Dit kan worden gebruikt ter ondersteuning van het contactonderzoek bij coronapatiënten. Met het systeem hebben overheden in meer dan 20 landen corona-apps gebouwd.  

De technologie van Apple en Google werkt niet op oudere telefoons, omdat die niet werken met de juiste bluetooth-techniek.

Hoe werkt het?

Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.

Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.