Petities: laat Amazon-baas Jeff Bezos vooral in de ruimte blijven
De geplande ruimtereis van multimiljardair Jeff Bezos heeft meerdere petities uitgelokt van mensen die geen fan zijn van de Amazon-oprichter.
Op internet hebben zo'n 136.000 mensen getekend voor acties waarin wordt opgeroepen de zakenman niet te laten terugkeren naar de aarde.
Bezos maakte onlangs bekend dat hij volgende maand meegaat met de eerste bemande vlucht van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. "Sinds ik vijf jaar oud ben, heb ik gedroomd over een reis naar de ruimte. Op 20 juli ga ik ook daadwerkelijk op zo'n reis, samen met mijn broer", aldus de rijkste persoon op aarde.
Die aankondiging leidde tot de petitie "sta niet toe dat Jeff Bezos terugkeert naar de aarde" op de website Change.org. Daar was donderdagochtend al 114.000 keer voor getekend. "Miljardairs zouden niet moeten bestaan. Niet op aarde en niet in de ruimte", schrijft bedenker 'Ric G'. "Maar als ze tot dat laatste besluiten, moeten ze daar ook vooral blijven."
Een tweede petitie met vergelijkbare naam kreeg de steun van bijna 22.000 mensen op de site. "Jeff Bezos is eigenlijk Lex Luthor, vermomd als de vermeende eigenaar van een zeer succesvolle verkoopsite op internet", luidt de omschrijving, waarin Bezos wordt vergeleken met de fictieve en kale aartsvijand van stripheld Superman.
200 miljard
Bezos heeft een geschat vermogen van ruim 200 miljard dollar en kreeg de afgelopen jaren onder meer kritiek omdat hij veel geld pompt in zijn ruimtevaartbedrijf. Dat noemt hij zijn belangrijkste werk. Critici stellen dat hij zijn fortuin bijvoorbeeld ook in onderwijs zou kunnen steken.
Ruimtereis op 20 juli
Bezos wil met Blue Origin op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen. Zijn broer Mark gaat ook mee, en daarnaast een vierde persoon. Dat was de winnaar van een internetveiling voor een plekje in de raket. De nog onbekende persoon betaalde daar 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor.
De raket New Shepard moet na lancering in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaan. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen.