Coalitie: strengere regels voor vestiging grote datacentra
Te groot stroomverbruik

Coalitie wil strengere regels voor komst grote datacentra

15 december 2021 om 17:06
Update: 15 december 2021 om 17:33

De regels voor de vestiging van grote datacentra in Nederland worden aangescherpt. De coalitiepartijen zeggen dat de landelijke overheid zich met de datacenters moet bemoeien, terwijl dit nu bij de gemeenten ligt. De panden vol servers van techreuzen verbruiken veel stroom en water.

De coalitiepartijen schrijven in het coalitieakkoord dat techbedrijven met hun enorme datacentra 'een onevenredig groot beslag' leggen op 'duurzame energie in verhouding tot de maatschappelijke en/of economische meerwaarde'. "Daarom scherpen we de landelijke regie en de toelatingscriteria bij de vergunningverlening hiervoor aan."

Datacentrum Facebook in Zeewolde

In Zeewolde is de laatste weken veel ophef over de mogelijke komst van een groot datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Het gemeentebestuur is voorstander, onder andere omdat het nieuwe banen in de regio oplevert.

Tegenstanders vinden dat zo'n mega-datacenter te veel stroom gebruikt en dat waardevolle landbouwgrond verloren gaat. Ook steken de enorme panden af in het landschap. Donderdag beslist de gemeenteraad van Zeewolde.

Nationaal beleid

De nieuwe coalitie komt met de aanscherping tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer. Vanwege de kwestie in Zeewolde willen meer partijen dat er nationaal beleid komt over de komst van meer datacenters van techreuzen zoals Google, Amazon en Microsoft.

Datacenter in de polder: moet je dat willen?

Streep door plannen Microsoft

Eerder dit jaar was er ook al veel gedoe over de bouw van een datacenter van Microsoft in Noord-Holland, onder andere vanwege het grote watergebruik van datacenters. De provincie zette uiteindelijk een streep door de plannen van Microsoft.

Noord-Holland wil dat er alleen nog nieuwe datacenters komen op bepaalde bedrijventerreinen. Gemeenten die een datacenter willen huisvesten, moeten met de provincie afspraken maken over het verbruik van energie en water, hoe het pand wordt ingepast in het landschap en wat er gebeurt met de restwarmte.

Luister ook de Bright Podcast: