Apple staat externe betaalmethoden toe in datingapps in Nederland
Apple staat het makers van datingapps in de Nederlandse App Store toe om betaalsystemen van derden te gebruiken. Die aanpassing volgt na een besluit van de Nederlandse toezichthouder ACM.
Apple heeft de wijziging aan appmakers laten weten. Apple voldoet hiermee aan een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onlangs besliste dat Apple zijn 'onredelijke' voorwaarden moest aanpassen.
Naast het gebruik van andere betaalsystemen in de App Store mogen de makers van datingapps ook in hun apps verwijzen naar hun website voor externe betaalmogelijkheden. Tot nu toe verbood Apple zulke verwijzingen. Apple zegt dat de apps nog altijd een commissie moeten betalen over de transacties. Het bedrijf komt binnenkort met meer informatie over de additionele betaalopties.
Apple benadrukt dat het eigen betalingssysteem de gebruikers van Apple-apparaten voordelen biedt. Zo kunnen zij gemakkelijker geld terugvragen, hun abonnementen beheren en hun betalingsgeschiedenis terugvinden.
De ACM zegt te gaan beoordelen 'of Apple voldoet aan de eisen'.
In beroep gegaan
Dat Apple voldoet aan de uitspraak van de ACM, betekent niet dat het bedrijf zich er ook bij neerlegt. Apple is in beroep gegaan tegen de uitspraak, omdat die 'niet in het belang van de gebruikers' zou zijn. "We maken ons zorgen dat deze wijzigingen de gebruikerservaring kunnen verslechteren en nieuwe bedreigingen voor de veiligheid van de privacy en data van gebruikers kunnen betekenen."
Apple had van de ACM tot zaterdag de tijd gekregen om aan de uitspraak te voldoen. Anders kon de toezichthouder boetes tot 50 miljoen euro opleggen.
Apple wijst erop dat veel appmakers sinds eind vorig jaar ‘slechts’ 15 procent commissie over aankopen in hun apps hoeven te betalen. Alleen apps die meer dan 1 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet draaien betalen 30 procent commissie.
Appstores onder vuur
In zowel de VS als Europa liggen Google en Apple onder vuur om het beleid rond hun appwinkels. Er lopen meerdere rechtszaken en onderzoeken naar mogelijk machtsmisbruik door de techreuzen. Zo oordeelde een Amerikaanse rechter vorig jaar dat Apple ook in de VS externe betaalmethoden moet gaan toestaan in de App Store, iets waar het bedrijf zich vooralsnog tegen verzet.
De Europese Commissie beschuldigde Apple op haar beurt vorig jaar van machtsmisbruik met de App Store.
In Zuid-Korea werd vorig jaar al een wet aangenomen die de techbedrijven verplicht om betalingen via derde partijen toe te staan. Apple heeft deze week pas laten weten dat het gaat voldoen aan die nieuwe Zuid-Koreaanse regelgeving.