Nieuw beleid

Twitter gaat tweets met desinformatie verstoppen tijdens crisis

19 mei 2022 om 18:09
Update: 19 mei 2022 om 18:16

Twitter zal tijdens een crisis tweets met mogelijke desinformatie gaan verbergen. Dit beleid wordt nu voor het eerst ingezet voor tweets rond de oorlog in Oekraïne.

Het gebeurt nu nog vaak dat er bij een drastische gebeurtenis veel informatie rondvliegt die niet klopt of misleidend is. Soms met opzet. Deze informatie wordt vervolgens versterkt door gebruikers, waardoor dit soort tweets weer interessanter worden voor het interne algoritme van Twitter. Daardoor krijgen nog meer gebruikers de misleidende informatie te zien.

Met dit nieuwe beleid wil Twitter de verspreiding van desinformatie snel aan banden kunnen leggen als een crisis toeslaat. Het bedrijf zal dan snel beweringen bij verschillende bronnen gaan toetsen, zoals journalisten, mensenrechtenorganisaties en non-profits die conflicten in de gaten houden.

Waarschuwingen voor desinformatie

Blijkt dat er een goede kans is dat een bewering niet klopt, dan worden tweets die deze informatie verspreiden verborgen achter een waarschuwingsmelding, zeker als ze afkomstig zijn van bekende accounts. Je kan de tweets pas lezen als je op deze melding geklikt hebt.

Twitter noemt een viertal gevallen van tweets die een waarschuwingslabel zullen krijgen. Het gaat onder andere om tweets die:

  • misleidende of onware verslaggeving van de gebeurtenis bevatten
  • beweringen over het gebruik van geweld die niet kloppen
  • claims over oorlogsmisdaden die bewijsbaar niet kloppen of informatie verdraaien
  • leugens over de reactie van de internationale gemeenschap, sancties, en humanitaire activiteiten.

Daarnaast worden deze tweets uit het algoritme geplukt om er zo voor te zorgen dat de informatie zich niet te snel verspreid. Andere gebruikers krijgen de tweets dus niet meer aangeraden als ze op hun feed kijken of naar iets gaan zoeken.

Ook zijn deze tweets niet meer te liken, te retweetten of te delen. Ten slotte voegt Twitter ook een link met extra informatie toe.

Overname Musk maakt veel onduidelijk

Het is de vraag of Twitter dit soort beleid tegen desinformatie zal blijven voeren. Het bestuur van het bedrijf heeft een overnamebod van techmiljardair Elon Musk geaccepteerd, al is nog niet duidelijk of de overname daadwerkelijk doorgaat.

Musk wil dat er meer ruimte komt voor vrijheid van meningsuiting op het platform, onder andere door de gevallen waarin Twitter ingrijpt op een tweet terug te schroeven.

Wat je moet weten over Sony's nieuwste koptelefoon