Fabrikant stopt met project om drones met tasers uit te rusten
De Amerikaanse taserfabrikant Axon heeft een project om drones te voorzien van stroomstootwapens voorlopig stopgezet. De ceo van het bedrijf zei vorige week dat de taserdrones schietpartijen op scholen zouden kunnen voorkomen.
Het plan om drones uit te rusten met tasers leidde in de VS tot een storm van kritiek. Axon-ceo Rick Smith deed het voorstel enkele dagen na de schietpartij op een school in Uvalde in Texas waarbij 19 kinderen en twee leraren om het leven kwamen. "Vanwege alle feedback pauzeren we het werk aan dit project", zegt Smith nu tegen Reuters.
De topman van Axon, dat tot enkele jaren geleden TASER heette, zei vorige week dat niet-dodelijke, bewapende drones schietpartijen zouden kunnen bestrijden. Zodra er alarm wordt geslagen, kunnen de taserdrones een aanvaller uitschakelen, schreef Smith. "Niet-dodelijke drones kunnen op scholen en andere locaties worden geïnstalleerd en dezelfde rol spelen als sprinklers en andere brandbestrijdingsmiddelen voor brandweerlieden: het voorkomen van een catastrofale gebeurtenis, of in ieder geval het beperken van de ergste gevolgen ervan."
De drones zouden volgens de topman in gangen in scholen kunnen worden geïnstalleerd om vervolgens via ventilatieopeningen snel naar elke ruimte in het gebouw te kunnen vliegen. Zo'n drone-systeem zou een school jaarlijks ongeveer duizend dollar kosten, verwachtte hij.
'Gevaarlijk idee'
Op het plan van Axon kwam veel kritiek. Zo noemde de burgerrechtenbeweging EFF het een 'gevaarlijk idee'. De organisatie waarschuwde voor het normaliseren van bewapende drones en robots door de politie, omdat misbruik van zulke technologie tegen demonstranten of bij kleine misdrijven op de loer zou liggen.
Ook een interne adviescommissie van Axon was tegen het project. Negen van de twaalf leden van de commissie dienden volgens Reuters hun ontslag in. De taserdrone leidt volgens een van de aftredende bestuursleden 'de samenleving af van echte oplossingen voor een tragisch probleem'.