Sensor in bal en slimme camera's bepalen buitenspel bij WK Qatar
Bij het WK Voetbal in Qatar wordt semiautomatische buitenspeltechnologie ingezet. Voetbalbond FIFA heeft dat gezegd na meerdere tests met het nieuwe systeem.
Met een sensor in de bal en speciale camera's die heel nauwkeurig bepalen waar de spelers zich bevinden, kan volgens de FIFA precies worden vastgesteld of er wel of geen sprake is van buitenspel.
De afgelopen maanden liet de FIFA op het toernooi om de Arab Cup en het WK voor clubs tests uitvoeren met de semiautomatische buitenspeltechnologie. De resultaten daarvan werden afgelopen maand besproken tijdens de jaarvergadering van de internationale spelregelcommissie IFAB. Het leidde tot een positief advies en nu tot de keuze om het systeem in te zetten tijdens het WK van eind dit jaar in Qatar.
Slimme camera's
De nieuwe technologie gebruikt twaalf camera's op het dak van het stadion die de bal en 29 datapunten over elke speler volgen en dat 50 keer per seconde. Daardoor is de exacte positie op het veld van alle spelers nauwkeurig te bepalen.
De sensor in de bal stuurt 500 keer per seconde data door naar het systeem. Hierdoor is volgens de FIFA bijvoorbeeld heel precies vast te stellen op welk moment een pass wordt gegeven, wat cruciaal is bij het bepalen of een situatie wel of geen buitenspel is.
Kunstmatige intelligentie
De gegevens van de bal en de ledematen van spelers worden gecombineerd met software met kunstmatige intelligentie. Die geeft als er mogelijk sprake is van buitenspel automatisch een waarschuwing door aan de videoscheidsrechters. Zij controleren vervolgens nog handmatig de beslissing voordat ze de scheidsrechter op het veld inseinen.
"Dit proces gebeurt binnen enkele seconden en zorgt ervoor dat beslissingen over buitenspel sneller en nauwkeuriger kunnen worden genomen", aldus de FIFA.
VAR
Vier jaar geleden bij het WK in Rusland werd voor het eerst gebruik gemaakt van de VAR: videoarbiters achter tv-schermen die bij belangrijke momenten in wedstrijden de scheidsrechter op het veld kunnen helpen.
In veel landen, waaronder Nederland, is de laatste jaren een minder geavanceerde variant van buitenspeltechnologie ingevoerd. Door op basis van tv-beelden lijnen te trekken, kunnen de videoscheidsrechters bepalen of er sprake is van buitenspel. Dat leidt regelmatig tot discussies, onder andere over het moment waarop het beeld wordt stilgezet om de lijnen te trekken.