Slimme energie met dynamische prijzen: goedkoper én groener
Loopt je energiecontract af en heb je geen zin in een nieuw contract met torenhoge tarieven? Overweeg dan slimme energie met dynamische prijzen, dat is goedkoper én groener.
Een dynamisch energiecontract, dat begrip heb je de afgelopen maanden vast vaker voorbij horen komen. Maar wat betekent het precies?
Het betekent dat je geen vaste prijs meer betaalt voor je stroom, maar de marktprijs. Dezelfde prijs dus die energieleveranciers betalen. Maar het betekent ook dat er niet altijd even veel stroom voorhanden is. Want groene stroom uit zonnepanelen en windmolens is op het ene moment van de dag wel en op een ander moment niet beschikbaar. Dat betekent niet dat je stopcontacten soms niet werken, maar wel dat je je verbruik aan moet passen op de beschikbaarheid.
Geld toe bij stroomverbruik
Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Zeker niet als je weet dat deze groene wind- en zonnestroom een stuk goedkoper is dan grijze stroom. Sterker nog, het is al voorgekomen dat je zelfs geld toe krijgt als je de stroom op de juiste momenten gebruikt!
Op die momenten wordt er meer zonnestroom opgewekt dan het net aankan. Als jij het net dan ontlast door stroom te gebruiken, dan word je daarvoor beloond. Zo ver is de energietransitie al.
Door het toenemende aantal windmolens en zonnepanelen zal dit steeds vaker voorkomen, en door het peperdure Russische gas zullen de prijsverschillen tussen ‘groene’ en ‘grijze’ uren de komende jaren alleen maar groter worden.
Goedkoper én groener
Voor zo’n dynamisch energiecontract kun je inmiddels bij een handjevol energieleveranciers terecht. Zonneplan is daar één van.
Als je bij Zonneplan aangesloten bent kun je in hun app per uur de wisselende stroomprijs zien. Zo zie je bijvoorbeeld dat je om twee uur ’s middags groen én goedkoper je vaatwasser kunt laten draaien, terwijl je om zeven uur ’s avonds veertig cent per kWh kwijt bent voor zo’n zelfde wasbeurt.
Je kunt de prijzen een dag van tevoren al inzien, dus je kunt je verbruik prima in de goedkope uren inplannen. Beter voor je portemonnee én beter voor de planeet.
Dynamische energierekening
Met een dynamisch contract is het bedrag op je energierekening ook dynamisch. Je betaalt de rekening daarom achteraf voor de stroom die je in een maand verbruikt hebt.
’s Winters zal je rekening natuurlijk hoger uitvallen, maar onder aan de streep ben je goedkoper uit als je veel groene energie gebruikt en een dynamisch contract hebt.
Inzicht in verbruik
Een lagere energierekening en een positieve bijdrage aan de planeet dus, door bewuster energieverbruik. In de app van Zonneplan zie je namelijk niet alleen de uurprijzen voor de volgende dag, maar ook je verbruik per jaar, maand, dag en zelfs uur.
Zo zie je bijvoorbeeld direct hoeveel m3 gas een douchebeurt kost en hoeveel je bespaart door je thermostaat een graadje lager te zetten. Of je ontdekt door de app dat je een heel hoog sluimerverbruik hebt, bijvoorbeeld door dat je een oude koelkast hebt die dag en nacjt energie slurpt. Best fijn om te weten, toch?
Slimme laadpaal en thuisaccu
Maar eerlijk is eerlijk, Slimme energie is momenteel nog wel handwerk. Je moet zelf kijken welke uren het voordeligst zijn en daar je verbruik op aanpassen. Dit zal over niet al te lange tijd gelukkig anders zijn. Dan laadt je elektrische auto volledig automatisch op tijdens de goedkope uren. En je thuisbatterij slaat dan automatisch stroom op tijdens slimme daluren om die weer terug te leveren wanneer de stroom het meeste waard is. Of je bi-directionele elektrische auto kan zelfs dienstdoen als thuisaccu.
Zonneplan werkt momenteel aan zo’n slimme laadpaal en thuisaccu. Als het zover is, kun je die via dezelfde app aansturen als waar je nu de uurprijzen en je verbruik ziet.
Meer weten over Slimme energie van Zonneplan? Ga naar de website en bereken hoeveel jij kunt besparen.