Microsoft schond privacy kinderen met Xbox Live: 20 miljoen boete
Microsoft betaalt in een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC een boete van 20 miljoen dollar omdat het op de Xbox illegaal gegevens verzamelde van kinderen onder de 13 jaar.
Microsoft schond de Amerikaanse wet doordat het gegevens verzamelde van kinderen onder de 13 jaar, die zich zonder toestemming van hun ouders hadden aangemeld bij de online-gamedienst Xbox Live op de Xbox-spelcomputers.
De afspraken moeten het volgens de FTC ook 'overduidelijk' maken dat 'avatars, biometrische gegevens en gezondheidsinformatie van kinderen' onder de Amerikaanse wet die data van kinderen extra beschermt vallen. Nadat een kind een account heeft gemaakt, kan het een 'gamertag' toevoegen aan zijn profiel, door een foto te uploaden of een avatar toe te voegen. Microsoft koppelt dat aan een uniek identificatienummer en deelt dit ook met exterme game- en app-ontwikkelaars.
Eerst invullen, daarna pas toestemming ouder
Gebruikers onder de 13 jaar werden tot eind 2021 gevraagd om onder meer hun telefoonnummer in te vullen en akkoord te gaan met de voorwaarden en het advertentiebeleid. Pas nadat ze dat hadden gedaan, vroeg Microsoft om toestemming van een van hun ouders. Microsoft bewaarde volgens de FTC tussen 2015 en2020 de gegevens die het van kinderen had verzameld tijdens het maken van een account, zelfs als een ouder het proces daarna niet voltooide.
Microsoft moet binnen twee weken alle gegevens van de jonge gebruikers die illegaal zijn verzameld verwijderen. Ook moet het bedrijf ouderlijke toestemming verkrijgen voor accounts die voor mei 2021 zijn aangemaakt. "De schikking maakt het voor ouders gemakkelijker om de privacy van hun kinderen op Xbox te beschermen en beperkt de informatie die Microsoft over kinderen kan verzamelen", aldus FTC-topman Samuel Levine.
Meer boetes over privacy kinderen
De afgelopen jaren kregen ook Amazon, Google en TikTok-moederbedrijf ByteDance al boetes van de FTC wegens verzamelen van data van kinderen zonder dat ouders daarvoor toestemming hadden gegeven.
Bij de boete voor Amazon vorige week ging het om gegevens die illegaal via spraakassistent Alexa over kinderen waren verzameld. De boete van Google en YouTube in 2019 was de hoogste: 136 miljoen dollar.