Review: je hond in de gaten houden met de gps-tracker Tractive
Je kunt tegenwoordig in een app zien waar je oordoppen zijn gebleven, je sleutels en je auto. Maar waar is de hond? Rutger probeerde de Tractive GPS-tracker op vakantie met zijn Dex.
In het mooiste dorp van Nederland, waar ik woon, ben ik niet echt bang mijn hond kwijt te raken. Thuis zit hij achter het hek en onderweg houd ik altijd zicht op hem. Maar tijdens een vakantie naar het buitenland, hadden we een huis met een groot stuk heide en bos eromheen en geen hek. Dat schijnt heel erg Nederlands te zijn, om overal hekken omheen te zetten. Daar kun je wat van vinden, maar het scheelt me wel de aanschaf van een GPS-tracker. Nu moest ik er toch aan geloven en probeerde ik de Tractive GPS.
GPS en data
Mijn eerste idee was om gewoon een Apple AirTag aan zijn hondenriem te hangen, maar het nadeel hiervan is dat deze zelf niet weet waar hij is, maar door telefoons in de buurt zijn positie kan doorgeven. In een groot bos in Denemarken zijn er weinig telefoons en is de hond terug vinden dus niet eenvoudig. Dus moet er een tracker komen die zelf én GPS én een dataverbinding heeft. Let daar op bij de aanschaf van een tracker.
Het kastje van Tractive is er in twee maten. Omdat wij een flinke hond hebben kochten we de grotere variant en die hoefde ik slechts 1 keer op te laden in een vakantie van ruim twee weken. Als je een GPS-safezone instelt hoeft dat zelfs nog minder. Thuis doe ik gemakkelijk drie weken met één batterijlading. Daarmee is voor mij het grootste obstakel voor zo’n apparaat weg.
Kosten
De Tractive Dog XL kost normaliter 70 euro. Ik vond hem met 50 procent korting op die website met dat dikke blauwe mannetje. Maar daarmee ben je er niet. Je hebt logischerwijs een abonnement nodig voor de dataverbinding. Een basic abonnement kost je €84 per jaar. Maar je kunt ook alleen voor de maand die je op vakantie bent een abonnementje nemen voor €13. Voor een data abonnement (wat dit in feite is) geen gekke prijs.
In gebruik
De app is overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken en laat je in één oogopslag zien waar je hond is, hoeveel batterij je nog over hebt en met een paar keer klikken ook waar je hond geweest is en of hij genoeg slaapt en beweegt.
Voor de competitief ingestelde hondeneigenaar is er ook de mogelijkheid om te kijken hoe je hond het doet in het algemeen klassement. Daar staan echter honden in die niet lijken te slapen en alleen maar rondjes rennen, dus op nummer 1 staan lijkt me niet per se een aanbeveling. Op nummer één staat een hond die van de 31000 minuten die we gehad hebben in september 20000 bewogen heeft. Deze hond kan dus niet meer dan 8 uur per dag geslapen hebben, wat bizar weinig is voor een hond. Een glitch of een dierenbeul dus.
De app is eenvoudig in gebruik. Als je je hond kwijt bent kun je simpel zien waar hij laatst gebleven is, of de tracking overzetten op Live. Daarmee krijg je in plaats van af en toe een nieuwe locatie, constant een update van de beweging. Kost meer batterij, maar maakt het makkelijker om je viervoeter terug te vinden. Geinige optie is ook om met augmented reality (AR) te zoeken. Vooral voor mensen die geen kaart kunnen lezen. Met je camera wijs je naar de pijl, zo loop je richting je hond.
Regelmatig onterechte meldingen
Het enige nadeel van de Tractive vond ik dat er dagelijks wel een melding kwam dat de hond de virtuele omheining had verlaten, terwijl hij gewoon onder de tafel lag. Daardoor word je minder alert op die melding en mogelijk mis je het dus een keer als Bello al in de Albert Heijn staat in z’n eentje.
Ik zou de Tractive van harte aanraden voor mensen wiens hond regelmatig ontsnappogingen doet en mensen die op vakantie een beetje extra zekerheid willen. Ik houd de mijne zeker voor gebruik bij een volgende vakantie, maar het abonnement is voor nu even stopgezet.