©Unsplash

Apple doet laatste poging om App Store uit greep van EU te houden

Apple doet laatste poging om App Store uit greep van EU te houden

10 november 2023 om 17:49
Update: 11 november 2023 om 01:05

Apple is het eerste grote techbedrijf dat een beroep aantekent tegen de nieuwe strenge regels voor techreuzen van de Europese Unie. De iPhone-maker is het niet eens dat zijn hele App Store onder strikt toezicht valt. Als gevolg daarvan zouden iPhone-gebruikers straks apps van buiten de Apple-appwinkel kunnen installeren.

Apple wil in beroep gaan tegen het besluit van de EU-toezichthouder om de App Store op een lijst van diensten te plaatsen waarvoor strengere regels op het gebied van concurrentie gelden. Ook stelt Apple dat er geen toezicht op zijn berichtendienst iMessage nodig is, meldt Bloomberg. Apple heeft tot 16 november om het beroep, dat momenteel nog een concept is, officieel in te dienen bij het Europese Hof van Justitie. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk gebeuren.

Apple heeft inmiddels meerdere juridische conflicten met de EU. Zo vecht de iPhone-maker tegen EU-advocaten in een zaak over vermeende onbetaalde belastingen in Ierland, waar het zijn Europese hoofdkantoor heeft. Ook lopen er antitrustonderzoeken tegen Apple naar de NFC-betaaltechnologie in de iPhone en Apple Watch en naar de manier waarop Apple omgaat met concurrerende muziekdiensten waaronder Spotify.

EU kan enorme boetes geven

Met de invoering van de Digital Markets Act (DMA) kan de EU grote techbedrijven harder aanpakken om zo de internetmarkt eerlijker en competitiever te maken. Zo kunnen er enorme boetes worden uitgedeeld. Vanaf 6 maart 2024 moeten grote partijen, de zogeheten poortwachters, zich aan de regels houden. Zo mogen grote platforms hun eigen diensten niet meer bevoordelen boven die van concurrenten en mogen ze geen persoonlijke gegevens van gebruikers combineren tussen meerdere diensten. 

Sideloading verplicht toestaan

Een van de gevolgen is ook dat Apple het mogelijk moet maken dat gebruikers apps van buiten de App Store kunnen installeren, het zogeheten sideloading. Apple is fel tegenstander van sideloaden van apps, omdat het apparaten onveiliger kan maken, maar het bedrijf verklaarde desondanks onlangs dat het wijzigingen zal aanbrengen als de App Store aan de EU-regels moet voldoen.

Grote platforms

De EU wees onlangs 22 diensten en platforms van grote techbedrijven aan die als poortwachters worden beschouwd, waardoor er strengere regels voor gelden. Behalve de Apple App Store vallen daar ook diensten als YouTube, Google Maps, Google Play Store en Amazon Marketplace onder. Op de lijst met poortwachters staan ook sociale netwerken als Facebook, Instagram, TikTok en Linkedin, chatapps als WhatsApp en Messenger, de Google-zoekmachine en de besturingssystemen iOS, Android en Windows.

Lees meer Apple-nieuws.