© Iraanse ministerie van Defensie

Iran schiet dieren de ruimte in en wil hierna een eigen bemande ruimtemissie

Iran schiet dieren de ruimte in en wil hierna een eigen bemande ruimtemissie

6 december 2023 om 21:04
Laatste update: 6 december 2023 om 23:37

Iran heeft bekendgemaakt dat het een capsule de ruimte in heeft geschoten waarmee dieren vervoerd kunnen worden. De Islamitische Republiek wil tegen het einde van dit decennium ook mensen in een baan rond de aarde brengen.

Het nieuws werd woensdag gedeeld door het Iraanse nieuwsagentschap IRNA. Het land zou een capsule die ontworpen is om dieren te transporteren in een baan rond de aarde hebben geplaatst, op een hoogte van zo’n 130 kilometer boven het aardoppervlak. Telecommunicatieminister Isa Zarepour, die het nieuws met IRNA deelde, liet niet weten of er zich dieren aan boord bevonden.

Volgens Zarepour moet dit de eerste van een reeks testlanceringen zijn. Binnenkort zullen een aantal capsules met dieren naar de ruimte worden gebracht. Uiteindelijk wil het land in 2029 astronauten in een baan rond de aarde plaatsen, meldt AP

Niet de eerste keer

Volgens Iran is dit niet de eerste keer dat het dieren naar de ruimte bracht. Tien jaar geleden zou de Sjiitische Republiek al twee apen getransporteerd hebben. De dieren zouden toen veilig terug op aarde zijn aangekomen. 

Het land plaatst ook behoorlijk wat satellieten in een baan rond de aarde. In september plaatste Iran nog een kunstmaan op een hoogte van zo’n 450 kilometer. Het gaat om een beeldvormingssatelliet, de derde van zijn soort, voor het leger. Volgens het Iraanse regime zullen de komende maanden nog een aantal satellieten gelanceerd worden.

Westen niet blij

Hoewel Iran beweert dat zijn ruimtevaartprogramma voor vredige doeleinden dient, is het Westen er niet blij mee. De VS en Europa beweren dat de technologie die de Islamitische Republiek ontwikkelt, gebruikt kan worden om nucleaire raketten te bouwen.

Iran bouwde de laatste jaren zijn voorraad verrijkt uranium uit, nadat er een einde kwam aan de nucleaire deal met het Westen in 2018 omdat toenmalig Amerikaans president Donald Trump er eenzijdig uitstapte. Het land bezit intussen genoeg uranium dat bijna-wapenwaardig is om verschillende kernbommen te produceren. 

Lees meer nieuws over ruimtevaart.