Deze lithiumaccu laadt in vijf minuten op: te mooi om waar te zijn?
Onderzoekers hebben een lithium-ionaccu ontwikkeld die in vijf minuten kan worden opgeladen. Dat scheelt weer wachten in de auto. Maar er is nog één belangrijk probleem dat moet worden opgelost.
De accu kan zo snel worden opgeladen doordat het materiaal indium wordt gebruikt in de anode, de pool van waaruit stroom een apparaat ingaat. Indium heeft twee belangrijke eigenschappen die dit mogelijk maken. Ten eerste kunnen ionen snel door het materiaal bewegen. Daarnaast kunnen de geladen deeltjes zeer snel worden opgeslagen.
Het resultaat, zeggen de wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Cornell, die een studie publiceerden in vakblad Joule, is een accu die veel sneller oplaadt dan modellen die vandaag op de markt zijn. Ook belangrijk is dat accu’s met indiumanodes duizenden keren opgeladen en ontladen kunnen worden, essentieel wanneer het materiaal gebruikt wordt in productiemodellen.
Is het wel praktisch?
Maar hoewel accu’s met indiumanodes snel opgeladen kunnen worden, is het materiaal zeer zwaar. Tegenover Science Direct vertelt Lynden Archer, hoofdauteur van de paper, dat de technologie daardoor mogelijk niet praktisch is.
De volgende stap is om, mogelijk door gebruik te maken van AI, andere materialen te ontdekken met dezelfde eigenschappen. “Er is een algemeen principe aan het werk waarmee iedereen een betere batterijanode kan ontwerpen die sneller oplaadt dan de allernieuwste technologie”, vertelt Archer.
Kleinere accu’s
Indien dat lukt, kunnen accu’s voor elektrische auto’s een stuk kleiner worden gemaakt. "Als je een EV-accu in vijf minuten kunt opladen, hoef je geen accu te hebben die groot genoeg is voor een actieradius van 500 kilometer. Je kunt genoegen nemen met minder, wat de kosten van EV's zou kunnen verlagen, waardoor een bredere acceptatie mogelijk wordt”, zegt Archer.
Lees meer over elektrische auto's, of schrijf je in voor de Bright Nieuwsbrief.