Zonneplan: 'Praktijktest thuisbatterij overtreft verwachtingen, rendement hoger'
Er is veel te doen over thuisbatterijen de afgelopen tijd, en dan vooral de vraag of ze daadwerkelijk terugverdiend kunnen worden. Zonneplan voert sinds november een praktijktest uit met een thuisbatterij, en die levert een hoger rendement dan het bedrijf had verwacht.
De thuisbatterij van Zonneplan pakt het net even wat anders aan dan concurrerende apparaten. De Nexus-batterij van Zonneplan laadt op de goedkoopste momenten en verkoopt die stroom weer op de duurste momenten. De winst is voor de eigenaar, en moet ervoor zorgen dat de batterij zichzelf terugverdient.
Werkt dat in de praktijk ook echt? Zonneplan dacht al van wel, en voelt zich gesterkt door positieve resultaten van zijn praktijktest. Sinds 1 november heeft Zonneplan in Zwolle een testinstallatie staan met een 20 kWh-thuisaccu, het grootste model dat consumenten kunnen bestellen. De resultaten van die batterij zijn live te volgen en sinds 1 november heeft de batterij al 600 euro verdiend. Daarmee loopt de batterij voor op het rendement van 1600 euro per jaar dat Zonneplan van zo'n accu verwachtte.
Terugverdientijd misschien nog korter
Als dit rendement doorzet, dan levert de thuisbatterij in een jaar 200 euro meer op dan verwacht. En dan moet het zonneseizoen nog beginnen, zegt productmanager Jochem van Vuren van Zonneplan. "Dinsdag 27 februari was dat effect goed te zien. Dit was veruit de meest zonnige dag tot nu toe dit jaar en de opbrengsten van onze 20 kWh-batterij liepen meteen op tot ruim 20 euro op één dag", aldus Van Vuren.
Met een rendement van 1800 euro per jaar zou de 20 kWh-batterij zichzelf dus in zo'm 4,5 jaar tijd terugverdienen: zo'n batterij kost 7990 euro ex btw. Zulke batterijen zouden in de praktijk zo'n 15 jaar meegaan, en dus blijven bijdragen aan een lagere energieprijs voor de gebruiker.
Opheldering rond ophef terugverdientijd
Er was de afgelopen tijd ook wat ophef over de terugverdientijd van thuisbatterijen. Dat gebeurde nadat RTL Nieuws had laten doorrekenen of zo'n thuisbatterij inderdaad wel terug te verdienen is. Daar kwam men tot de conclusie dat dat niet kon, althans niet met eigen gebruik. Bij dat rekenvoorbeeld werd de thuisbatterij ook geladen bij daluren en gebruikt bij piekuren – maar alleen voor eigen gebruik.
De batterij van Zonneplan handelt actief, en levert dus terug aan het net en niet alleen aan de gebruiker. Daardoor ligt het rendement hoger dan wanneer je alleen zelf de goedkopere stroom verbruikt en de besparing als winst noteert. Zonneplan legt uit hoe hun batterij het doet:
"De afgelopen periode hebben we vaak de vraag gekregen hoe het door ons verwachte rendement in hemelsnaam haalbaar zou zijn. Mensen baseren zich dan op de dynamische uurprijzen die ze in hun app zien en concluderen dat het verschil tussen dure en goedkope uren helemaal niet zo groot is", zo vertelt productmanager Jochem van Vuren van Zonneplan.
"Alleen gaat dit een stap verder. Onze batterij handelt niet op deze zogeheten day-aheadprijzen die je krijgt bij een dynamisch stroomcontract van Zonneplan Energie. We laden en ontladen op basis van realtime prijzen die ontstaan door schommelingen op het elektriciteitsnet. Omdat er op die momenten acuut ingegrepen moet worden om de balans te herstellen, zijn dat totaal andere bedragen dan de bedragen die je in je app ziet. Er zit er dus veel meer potentie in zo’n batterij dan wat je met laden en ontladen op dynamische uurprijzen zou kunnen behalen."
Het zal de komende tijd interessant worden om te zien wat het rendement van dit soort batterijen in de praktijk zal zijn bij meer zonne-uren. Ook zal dan blijken hoe het na een langere gebruikstijd zit met de capaciteit van de batterij. Zonneplan houdt zelf dus rekening met 10 à 15 jaar levensduur, afhankelijk van hoe zwaar de batterij belast wordt.
Meer over thuisbatterijen en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.