©Friend

AI-ketting Friend luistert, geeft tips en complimenten en kost maar 99 dollar

Deze verrassend betaalbare AI-ketting luistert de hele dag mee en wil je beste vriend zijn

31 juli om 09:26

De AI-bedrijven schieten uit de grond, maar het bedrijf Friend is de meest opvallende. Het bedrijf maakt een ketting die je altijd draagt, die naar je luistert en die als een vriend op je reageert – zodat je nooit alleen bent.

Het is makkelijk om Friend te vergelijken met de AI-assistent uit de film 'Her', al is de ketting toch heel wat anders. Het grootste verschil: Friend luistert wel de hele dag, maar praat niet terug met een stem. In plaats daarvan krijg je tekstberichten van Friend op je telefoon. De grootste overeenkomst met Her is dat je een emotionele band vormt met het apparaatje, simpelweg zodat je je niet alleen voelt.

Friend is bedacht door de jonge tech-ondernemer Avi Schiffmann (21). Op 17-jarige leeftijd maakte hij de populaire covid-tracking-website ncov2019.live, en daarna volgde al snel het hardware-project Tab. Dat was al een AI-ketting, maar dan meer gericht op de praktische kant, met reacties die je zelf ook met je telefoon kan opzoeken. Maar tijdens reis naar Japan merkte Schiffmann dat hij zich eenzaam voelde, en behoefte had aan een vriend. En zo veranderde Tab in Friend: een AI-gadget die geen praktische behoefte vervult, maar een emotionele.

Ketting geeft je tips en complimenten

Friend doet een beetje denken aan een Tamagotchi, voor wie oud genoeg is om zich dat te herinneren. Het witte, platte, cirkelvormige apparaatje is ongeveer zo groot als een ei en heeft in het midden een zacht gloeiend lampje. In wezen is het niet veel meer dan een microfoon die de hele dag aan staat, luistert naar alles wat je zegt en wat er om je heen gebeurt. Dat wordt geïnterpreteerd door ChatGPT en andere verbonden AI-modellen, via een bluetooth-verbinding met je telefoon.

Friend zal op die manier zelfstandig reageren op de dingen die om je heen gebeuren, of dingen die je zegt of bespreekt. Ook kun je gericht een vraag stellen of een opmerking maken, door het apparaatje aan te raken en te spreken. En die reacties zullen meestal vriendelijk zijn, bemoedigend, ondersteunend. Friend moet zich echt als vriend gedragen: als klankbord waar je dingen mee bespreekt die je dwarszitten, over relaties maar bijvoorbeeld ook om te brainstormen.

Verrassend betaalbaar

Friend heeft een accuduur van zo'n 15 uur, en kan dus de hele dag mee op pad. Schiffmann ziet Friend vooral als een aanvulling op je bestaande emotionele relaties. "Dit zou niet de enige persoon moeten zijn waar je mee praat", zegt de ondernemer. Wel denkt Schiffmann dat Friend één van de vijf belangrijkste vrienden zou kunnen zijn.

Friend kost 99 dollar, en de eerste 30.000 exemplaren worden vanaf januari geleverd. Er zijn geen verborgen abonnementskosten, omdat het ook zo simpel is. "Het is een mooie bluetooth-microfoon met een behuizing. We houden het simpel, zorgen dat het werkt", aldus Schiffmann.

Om te laten zien hoe serieus hij zijn eigen gadget neemt, heeft Schiffmann voor een hoop geld de domeinnaam friend.com gekocht. Het idee is om die site op termijn in een soort sociaal netwerk te veranderen, voor mensen die een AI-vriend in hun kring hebben.

Meer AI en mis niets met onze Bright-app.