©Disney/Pixar

'Tech-obsessie' van kinderen hoofdboodschap in Toy Story 5

Is Toy Story 5 een noodkreet over de schermtijd van kinderen?

10 augustus om 13:30
Laatste update: 11 augustus om 10:13

De speelgoedpersonages uit Toy Story hebben al veel dreigingen moeten doorstaan, maar Pixar kiest in het vijfde deel voor een dreiging die heel dichtbij veel ouders en kinderen komt: schermtijd. 

Kinderen schijnen minder buiten te spelen en dat zou mede komen door tablets. Of ze er nou Toca Boca op spelen of YouTube-video’s kijken over hoe je slijm maakt: op sommige kinderen heeft de ‘iPad’ nu eenmaal enorme aantrekkingskracht. Zo ook op Bonnie, het meisje uit Toy Story. Vroeger werd er nog volop gespeeld met Woody, Buzz Lightyear en co, maar in de nieuwe film zien we de tot leven gekomen speelgoedfiguren bezorgd toekijken hoe Bonnie onder de dekens naar haar tablet staart.

Geobsedeerd door elektronica

Volgens de regisseur van de film (en mede-schrijver van alle andere Toy Story-films) Andrew Stanton is Bonnie, net als alle kinderen van haar leeftijd, geobsedeerd door elektronica. De film belooft “Toys meets tech” te worden. Nu heeft Toy Story altijd al veel met tech te maken gehad, maar dan vooral wat betreft de productie zelf.

RenderMan-software

Pixar creëerde eind jaren ‘80 software genaamd RenderMan om Toy Story te ontwikkelen. Hiermee konden computers realistische beelden maken. Het bleek de basis te leggen voor veel computergegenereerde animatie die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Avatar: The Way of Water en Nimona maken er bijvoorbeeld gebruik van.

Disney houdt dit weekend zijn jaarlijkse ‘fanclub’-expo en daar zijn onder andere nieuwe beelden getoond van Mufasa: The Lion King, Lilo & Stitch en Tron. Er is ook veel Marvel- en Star Wars-nieuws gedeeld, waaronder een trailer van Agatha All Along en Star Wars: Skeleton Crew. Toy Story 5 verschijnt nog niet volgend jaar, wanneer de reeks alweer 30 jaar bestaat, maar in de zomer van 2026. 

Lees meer nieuws over Disney en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.