RIP Paint 3D: Microsoft stopt ermee

©Microsoft

RIP Paint 3D: Microsoft stopt met de 3D-software
11 augustus om 15:45

Na Wordpad moet nu ook Paint 3D het onderspit delven. Microsoft stopt ermee. Vanaf 4 november is het over en uit met de software waarmee je digitale 3D art kunt maken. 

Paint 3D werd in 2017 geïntroduceerd en het deed heel wat anders dan de Paint die we gewend waren van Microsoft. Het is voor het eerst dat Paint helemaal voor 3D-graphics ging en dat betekende dat je er 3D-modellen mee kon maken. Microsoft voegde onder andere Hologrammen en Mixed Reality toe. Een vrij toekomstbestendig programma, maar het blijkt niet de moeite waard om het te blijven ondersteunen.

Paint 3D

Vanaf 4 november vind je deze software niet meer in de Microsoft Store. Het komt niet helemaal als een verrassing: het was al niet meer deel van Windows sinds 2021. Ben je verslingerd aan MS Paint dan heb je niets te vrezen, want Microsoft heeft besloten om dit aan te houden binnen Windows. Ook die software zou worden verwijderd, maar dat is uiteindelijk door luid protest van de community van de baan. 

Microsoft Paint 3D was een grote ambitie van Microsoft. De app zou in combinatie met Microsoft 3D Viewer en Microsoft Remix 3D moeten zorgen dat Microsoft Windows meer werd gezien als een besturingssysteem voor creatieven, helemaal in de Windows 10 Creators Update. 

Microsoft 

Een van de grote vernieuwingen die Microsoft Paint 3D introduceerde waren lagen. Veel mensen kennen lagen vooral van Photoshop, waarmee je letterlijk een digitale laag over een afbeelding kan leggen die eventueel ook weer makkelijk te verwijderen. Zo kun je wat vrijblijvender beeld bewerken. Binnenkort dus “kon”, want waar Microsoft het nog even volhoudt met de heel basic Paint, is het voor Paint 3D toch echt over vanaf 4 november. 

Heb jij de Bright-app al? Download hem nu.