©Apple

'Apple brengt Macs met M4-chip in november uit, MacBook Pro, iMac en Mac Mini'

'Nieuwe Macs met Apple M4-chip komen in november'

2 september om 10:42

De M4-chip bestaat al sinds mei, maar zit alleen nog in de nieuwste iPad Pro. De eerste Macs met M4-chip komen waarschijnlijk in november op de markt, maar dan wel meteen een hoop.

De afgelopen jaren verschenen de nieuwste M-chips van Apple altijd eerst in een Mac, en daarna pas in de iPad. Dat was dit jaar anders, toen de flinterdunne iPad Pro in mei de nieuwste M4-chip mocht introduceren. De Mac wacht nog steeds, en moet nog wachten tot in november, meldt MacRumors.

Apple zou vier geüpgrade Macs onthullen. Het zou gaan om een instap-model van de 14-inch MacBook Pro met M4-chip en de vernieuwde 14- en 16-inch MacBook Pro met keuze uit M4 Pro- of M4 Max-chip. Ook de iMac wordt vernieuwd met M4-chip, en de Mac mini krijgt keuze uit de gewone M4 of de M4 Pro.

Geen usb-a, meer usb-c

Al die nieuwe Macs zouden standaard ook meer geheugen krijgen, meldde Bloomberg vorige week. Jarenlang verkocht Apple de Mac met standaard 8GB werkgeheugen, en moest je bijbetalen voor meer. Nu zou die ondergrens naar 16GB worden geduwd. Vermoedelijk speelt AI daarbij een rol, zodat nieuwe AI-systemen kunnen meedraaien zonder dat gebruikers daar iets van merken.

Andere kleine details: de nieuwe Mac mini zou voor het eerst zonder usb-A-poort worden geleverd. En de vernieuwde MacBook Pro's zouden misschien vijf in plaats van vier usb-c-poorten krijgen. Verder worden de meegeleverde muis en toetsenbord van de iMac waarschijnlijk ook vernieuwd, zodat ze een usb-c-poort hebben. Nu worden al die accessoires nog geleverd met Lightning-aansluiting, maar dat mag vanaf volgend jaar dus niet meer in de EU. Apple heeft nog een aantal accessoires die de overstap op de valreep moeten maken.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.