©Bright

Ziekenhuizen noteren of een slachtoffer op een e-bike reed

Landelijke meetweek: ziekenhuizen noteren e-bike-ongevallen en leeftijden

Vandaag om 07:33
Laatste update: om 07:59

Om een beter beeld te krijgen van te snelle e-bikes houden ziekenhuizen bij wanneer het om een e-bike-slachtoffer gaat dat op de eerste hulp terechtkomt. Er is nu zelfs een landelijke meetweek in het leven geroepen.

Tijdens deze meetweek houden niet allleen ziekenhuizen bij hoeveel gewonden er binnenkomen door te snelle e-bikes. Ook de politie houdt grote controles om de fietsen te onderscheppen. Er wordt daarbij gekeken naar alle snelle e-bikes, dus niet alleen fatbikes. Gaat je e-bike harder dan 25 kilometer per uur, dan komt de politie in actie. 

Waarschuwingen en bekeuringen

Vaak gaat het om een waarschuwing, maar er worden ook bekeuringen uitgeschreven voor te snelle fietsen. Boetes die met 310 euro voor veel mensen zeker voelbaar zijn. Helemaal kijkend naar wat zo’n fiets in aanschafprijs kost is het een groot deel van het geld.

Ziekenhuizen kijken ondertussen niet alleen naar het ongeval, maar ook naar de leeftijd van de slachtoffers. Terwijl de overheid nadenkt over een minimumleeftijd voor e-bikes of fatbikes, helpen hulpdiensten door meer inzicht te geven in waar de problematiek met opgevoerde fietsen vooral zit. Er wordt door sommige ziekenhuizen ook bijgehouden of patiënten een helm droegen.

Landelijke meetweek

Het initiatief voor dit bijhouden komt van VeiligheidNL en Artsen voor Veilig Fietsen. In de week van 30 september tot en met 6 oktober wordt er op 79 spoedeisende hulp-locaties in Nederland geregistreerd. Meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes zijn kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Een kwart eindigt op de spoedeisende hulp. Er zijn ook gevallen die overlijden of er ernstig hersenletsel aan overhouden. Een helm is nu niet verplicht, maar ook daar denkt de overheid overna. De Tweede Kamer wil een helmplicht voor fatbikers en een verbod voor snelle e-bikes voor iedereen onder de 14 jaar.

Lees meer over de fatbike en download onze app.