Heeft Microsoft toch weer plannen voor een eigen smartphone?

©Unboxio

Komt Microsoft toch weer met een smartphone?
4 oktober om 23:13
Laatste update: 4 oktober om 23:29

Microsoft zou zomaar eens een terugkeer op de smartphonemarkt kunnen overwegen, maar dan met een opvouwbare telefoon. Uit een nieuw patent blijkt namelijk dat de Windows-maker werkt aan een gadget met een vouwbaar scherm, wat lijkt op een smartphone

Een nieuw Microsoft-patent laat een opvouwbaar apparaat zien met twee schermen en een apart stuk flexibel glas in het midden, waar het scharnier zit. Het ontwerp heeft veel weg van een flip-telefoon, zoals de Samsung Galaxy Z Flip.

Het patent vermeldt ook dat apparaten met dit ontwerp uitgerust kunnen worden met een doorzichtig plastic laagje boven op het glas om verschillende kijkhoeken mogelijk te maken. De keerzijde is dan wel dat de mechanische onderdelen van het scharnier zichtbaar zijn.

Het patent toont apparaten die zowel als een boek en als een laptop zijn dicht te klappen, wat het ontwerp ook aantrekkelijk maakt voor een nieuwe Surface Tablet. Dat zou momenteel de meest voor de hand liggende toepassing zijn voor het gepatenteerde ontwerp van Microsoft. Het bedrijf zit al jaren niet meer in de smartphones.

Nieuw ontwerp

De laatste telefoon van Microsoft was de Surface Duo, een Android-toestel met twee losse schermen die als een boekje was dicht te vouwen. Maar dit nieuwe patent heeft een ander ontwerp dan de Duo, merkt Patently Mobile op. "Microsoft heeft zijn medewerkers duidelijk de opdracht gegeven om met een nieuw ontwerp te komen dat meer past bij dat van Samsung en andere fabrikanten. Maar tenzij Microsoft bereid is om de strijd met Android aan te gaan, zal een Windows-smartphone geen ondersteuning van ontwikkelaars krijgen." 

'Onze grootste fout ooit'

Het Windows Phone-platform werd in januari 2020 de nek omgedraaid, een beslissing waar Microsoft-topman Satya Nadella naar eigen zeggen veel spijt van heeft. Vorig jaar gaf hij toe dat Microsoft zijn mobiele tak te vroeg heeft opgegeven en dat het nog een succes had kunnen worden.

Ook voormalig Microsoft-ceo's Bill Gates en Steve Ballmer kijken niet tevreden terug op de Windows-smartphones. Gates ziet het als zijn 'grootste fout ooit', terwijl Ballmer erop terugkijkt als het ding waar hij 'het meeste spijt van heeft'.

Windows 12 op je mobiel?

Het is nog maar de vraag wat Microsoft uiteindelijk met de technologie in dit patent doet. Vaak genoeg resulteert een vastgelegd patent niet in een nieuw product dat op de markt komt. Maar gezien de uitspraken van Nadella valt het ook niet helemaal uit te sluiten.

Hoe zouden Windows-telefoons er vandaag de dag uitzien? Een ontwerper maakte begint dit jaar een ontwerp voor een mobiele versie van Windows 12.

Lees meer smartphone-nieuws en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.