Getest: de Insta360 Flow Pro stopt voor weinig geld een robot-camera in je tas

Getest: de Insta360 Flow Pro stopt voor weinig geld een robot-camera in je tas
12 oktober om 11:27

De smartphone-gimbal leek dood, maar heeft Insta360 met de Flow Pro een ideaal speeltje voor de perfecte vakantievideo?

Insta360 is vooral bekend van de 360-graden camera’s zoals de nieuwe X4. Maar het merk maakt ook een kleine action camera en een smartphone gimbal. Een jaar of acht geleden waren die even populair omdat je dan met je smartphone opeens prachtige gestabiliseerde beelden kon maken. Maar al snel eindigden de smartphone-gimbals in de la, omdat ze net niet handzaam genoeg waren en net niet makkelijk genoeg om mee te nemen en gebruiken. Voor alleen gestabiliseerd beeld kon je dan beter een GoPro aanschaffen.

De nieuwe Insta360 Flow Pro lost de belangrijkste problemen van die oude smartphone-gimbals op, maar biedt ook nog een paar nieuwe voordelen. Hij is ontzettend klein in te pakken, waardoor hij makkelijk in een jaszak past. Je telefoon kan er magnetisch opgeklikt worden, waardoor montage en demontage supersnel gaan. Maar bovendien kan hij niet alleen beelden stabiliseren, maar ook objecten volgen en meebewegen.

Briljante basketbalmodus

Zet de Insta360 Flow Pro op zijn uitvouwbare pootjes en je kunt hem volautomatisch je skateboardende kind, je eigen hoofd of een auto laten volgen. Met eindeloze settings kun je altijd een modus vinden die voor jou werkt. Zo zit er 'hoop mode' in – hoop in het engels – die je op een basketbalveld richt, waarna hij het hele spel volgt, maar alleen de clips opslaat waarin gescoord wordt. Hij houdt zelfs de stand in beeld bij.

Voor het eerst in jaren heb ik dus weer regelmatig een smartphone-gimbal bij me. Met de app maak ik in 20 seconden een basketball-highlight-video, maar ook de volledige Renault Scenic-video werd geschoten op de Flow Pro, met een Rode Wireless Go II als microfoon aangesloten. Enige nadeel dat ik tot nog toe ontdekt hebt is dat de app bij gebruik de accu van je telefoon snel leeg trekt. Je kunt die bedraad aansluiten op de Flow Pro, waardoor je hem als powerbank gebruikt. Maar dan kun je weer geen microfoon aansluiten. Klein nadeel van een verder briljant apparaat.

Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.