©Google

Google brengt binnenkort een grote AI-update uit

Google komt met een grote AI-update: dit wordt er verwacht

25 oktober om 23:44

Google wil binnenkort de nieuwe versie van zijn slimme assistent Gemini lanceren. Het nieuwe AI-model van Google zou echter nog niet de grote stap vooruit zijn waar het bedrijf zelf op had gehoopt.

Google wil in december Gemini 2.0 lanceren, meldden bronnen aan The Verge. Het nieuwe AI-model van Google laat echter volgens hen 'niet de prestatieverbeteringen zien waar het team op had gehoopt'. Daar heeft overigens niet alleen Google last van. Het tempo van de AI-ontwikkeling zou bij meerdere grote techbedrijven de laatste tijd wat tegenvallen, zeggen de bronnen. Er zijn kennelijk nog tal van technische beperkingen om te overwinnen.

Wachten op AI-functies

De eerste versie van Google Gemini verscheen vorig jaar december. Welke nieuwe functies er met de grote 2.0-update worden toegevoegd, is afwachten, maar het is veelzeggend dat Google meerdere opvallende AI-functies die het in mei toonde nog altijd niet heeft uitgebracht. Die functies zijn mogelijk onderdeel van Gemini 2.0.

Het gaat dan bijvoorbeeld om Project Astra, waarbij een 'universele' assistent volgt waar je naar kijkt en hoe je praat, om dan natuurlijk en snel antwoord te geven. Ook is het nog wachten op de camera- en beeldfuncties in Gemini Live. Dat is de chatbot waar je op Android-telefoons tegen kunt praten. Gemini Live is in feite de opvolger van Google Assistent, maar dan slimmer.

Felle concurrentiestrijd

OpenAI gaat volgens geruchten in december ook zijn volgende grote AI-model uitbrengen. Het bedrijf zegt dat dit nieuwe Orion-model eerst op beperkte schaal met partners zal worden getest. Het is nog niet duidelijk wanneer je als consument met Orion aan de slag kan.

In de komende maanden worden ook nog nieuwe AI-modellen verwacht van Meta en Anthropic. Dat laatste bedrijf kondigde eerder deze week een AI-functie aan die zelfstandig veel taken op de computer voor je kan uitvoeren. Google mikt volgens The Verge wel op een 'brede release' kort na de onthulling van Gemini 2.0. 

Gratis en betaalde versie

Google heeft behalve de gratis versie van Gemini ook de betaalde versie Gemini Advanced, dat onderdeel is van het Google One-abonnement. De toegang kost je 22 euro per maand. Gemini Advanced werkt momenteel met het 1.5 Pro-model.

Lees meer AI-nieuws en mis niets met ons Bright WhatsApp-kanaal