Deze handige AI-zoekmachine heeft nu een app voor Mac

©Unsplash

AI-zoekmachine Perplexity heeft nu aan Mac-app
Vandaag om 17:06
Laatste update: om 17:18

Heb jij een Mac en gebruik je vaak AI-chatbots, dan zul je waarschijnlijk weten dat ChatGPT nog geen Mac-app heeft. Perplexity, een AI-zoekmachine die al via de browser te gebruiken was, heeft die nu wel. En hij is ook nog eens gratis te downloaden (link) en gebruiken.

Denken we aan AI-chatbots, dan denken we automatisch aan ChatGPT. Iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord, en velen zullen ook al wel eens wat gevraagd hebben aan de chatbot van OpenAI.

Perplexity lijkt op een chatbot zoals ChatGPT, maar verschilt toch ook aanzienlijk. Vraag je wat aan ChatGPT, dan krijg je een antwoord. Maar dat is het dan verder ook wel. Perplexity is eigenlijk te zien als een soort slimmere versie van een zoekmachine zoals Google Zoeken.

Je kunt zien hoe een antwoord ontstaan is

Stel je een vraag, dan krijg je natuurlijk een antwoord. Maar je krijgt ook te zien waar dat antwoord vandaan komt, doordat je een lijst met gebruikte bronnen meegeleverd krijgt. Dat is bijvoorbeeld handig als je de opgevraagde informatie gebruikt voor het schrijven van een verslag voor je studie. Je kunt op deze manier namelijk snel zelf checken of het door Perplexity geschreven antwoord klopt, door de bronnen na te gaan. 

Op het moment dat je een vraag stelt, zoekt de chatbot op het internet. Op die manier is de voorgeschotelde informatie altijd up-to-date, in tegenstelling tot bij ChatGPT. Handig, als je bijvoorbeeld iets wilt weten over wat op dat moment in het nieuws is. Voor het antwoord gebruikt Perplexity naar eigen zeggen alleen betrouwbare bronnen zoals gerenomeerde nieuwsmedia en acedemische artikelen. 

Lijst met vervolgvragen

Naast een antwoord en een bronnenlijst geeft Perplexity je na het stellen van een vraag ook een lijst met mogelijke vervolgvragen over hetzelfde onderwerp. Dat kan van pas komen als je ergens dieper in wilt duiken, maar zelf niet direct meer vragen paraat hebt.

Perplexity is gratis én in het Nederlands te gebruiken, ook op andere platforms zoals Android en iOS. Wil je uitgebreider zoeken, dan is er een Pro-versie beschikbaar. Met de gratis versie kun je onbeperkt zoeken, en vijf keer per dag een Pro-zoekopdracht uitvoeren. De antwoorden die je op die opdrachten krijgt zouden nog uitgebreider en accurater zijn, zo valt te lezen in het blog van het Amerikaanse bedrijf achter de chatbot. 

Lees meer over AI en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.