Ideale oordoppen voor concerten dankzij nieuwe chip: 'Veilig én natuurlijk geluid'

©SINTEF

De ideale oordoppen voor concerten komen eraan - dankzij deze nieuwe chip
2 november om 09:05

Een nieuwe chip uit Noorwegen maakt gehoorbeschermende oordoppen mogelijk die het geluid dempen zonder het omgevingsgeluid te vervormen. Dat lijkt een ideale oplossing voor concerten en festivals. De onderzoekers beloven dat je geen gedempt en vervormd geluid hoort, maar 'pure en heldere rock-'n-roll'.

Iedereen die weleens gehoorbescherming draagt tijdens een festival of concert, herkent het wel: de oordoppen zitten niet lekker, vervormen het geluid en maken andere mensen onverstaanbaar. Een uitvinding uit Noorwegen moet een uitkomst bieden door oordoppen te veranderen in ware gehoorbeschermers.

Het Noorse wetenschappelijke instituut SINTEF ontwikkelde eerder al de Minuendo-oordoppen, die ontworpen zijn om natuurlijk geluid op te pikken en vervolgens flink te dempen. De huidige Minuendo-doppen zijn uitgerust met een kleine klep die natuurlijk geluid laat passeren. De klep is handmatig te verstellen om het volume en de demping van 9 tot en met 25 decibel aan te passen. Maar een nieuw piëzo-elektrisch micro-elektromechanisch systeem (piëzoMEMS) zorgt voor een flinke verbetering.

Natuurlijk geluid op een veilig niveau

De nieuwe chip - negen keer zo klein als een muntje - verandert de oordop in een multifunctionele gehoorbeschermer. Hij laat de klepjes automatisch werken, waardoor je tot 40 decibel geluid kunt dempen. Tegelijkertijd zorgt de chip met behulp van de ingebouwde microfoons voor minimale onderdrukking van frequenties, waardoor je altijd natuurlijk geluid hoort. Een soort noise-canceling, maar dan véél preciezer.

Volgens de onderzoekers kun je met zulke oordopjes vooraan bij een rockconcert staan, het volume aanpassen naar een veilig niveau en tegelijk 'ongewijzigde geluidskwaliteit' horen. "Geen gedempt, baszwaar, vervormd geluid meer. Gewoon pure en heldere rock-'n-roll."

Drie-in-één oplossing

De hybride oordop doet meer dan volumeregeling: de chip werkt namelijk ook als luidspreker en als microfoon. "Piëzo-elektrische materialen werken beide kanten op: kleine mechanische trillingen van geluidsgolven genereren elektrische signalen die gemakkelijk kunnen worden opgepikt", stelt SINTEF. "Het werkt zelfs verrassend goed als luidspreker en heeft zeer nuttige microfooneigenschappen. Op deze manier heb je een drie-in-één-oplossing."

Toekomstige versies zouden nog tien keer zo klein kunnen worden, waardoor het energieverbruik fors daalt en de benodigde batterijen veel kleiner en goedkoper zijn.

Lees meer over oordoppen en volg het tech-nieuws met onze Bright-app.