NASA schrijft geschiedenis: ruimtesonde brengt mens dichterbij de zon dan ooit tevoren
De Parker Solar Probe heeft weer een teken van leven gegeven. NASA laat weten dat de ruimtesonde, die dichter bij de zon is gekomen dan welk menselijk object dan ook, de indrukwekkende reis heeft overleefd.
Door temperaturen tot duizend graden en extreme radioactieve straling, is het een absolute prestatie dat de Parker Solar Probe de reis naar de zon heeft overleefd. NASA heeft de mensheid met deze missie dichter bij de zon gebracht dan welk menselijk object dan ook.
De Parker Solar Probe vloog door de buitenste laag van de zon (corona) op 6,1 miljoen kilometer afstand. Dat lijkt misschien ver weg, maar de aarde ligt bijvoorbeeld al op 150 miljoen kilometer afstand. In 1976 werd er al eerder een poging gedaan met de Helios-sonde, die tot 42 miljoen kilometer afstand kwam.
NASA komt niet alleen dichtbij
NASA slaat twee vliegen in één klap met de ruimtemissie. De Parker Solar Probe is niet alleen het menselijke object dat dichter bij de zon kwam dan ooit te voren, maar is tegelijkertijd ook het snelste menselijke object ooit gemaakt. Op kerstavond schoot de ruimtesonde met maar liefst 692.000 kilometer per uur door de ruimte.
In 2018 lanceerde NASA de Parker Solar Probe om onder andere meer te weten te komen over de werking van de zon. De ruimtesonde vloog enige tijd in een baan om Venus en zette vervolgens de reis in naar de ster.
NASA verwacht de verzamelde gegevens in het nieuwe jaar te ontvangen.
Lees meer over ruimtevaart en mis niets met de Bright-app.