©Saule

Doorbraak: perovskiet-zonnepanelen werken in de echte wereld

Goed nieuws: veelbelovende nieuwe zonnepanelen bewijzen zich in het echt

15 januari om 23:16
Update: 16 januari om 01:25

Wetenschappers melden een mijlpaal in de ontwikkeling van de nieuwe generatie zonnepanelen. Voor het eerst hebben ze bewezen dat de veelbelovende perovskiet-zonnepanelen in de echte wereld werken.

Perovskiet-zonnepanelen verschillen van de panelen op het dak van jouw huis. De exemplaren die we momenteel gebruiken, zijn gemaakt van silicium, hetzelfde materiaal dat in computerchips zit. Deze zonnepanelen zijn betrouwbaar en gaan lang mee, maar zijn relatief duur om te maken en hebben een beperkt rendement.

Perovskiet is een kristalachtig materiaal dat veel goedkoper is om te produceren en in theorie beter zonlicht kan omzetten in elektriciteit dan silicium. Bovendien kan het worden aangebracht als een soort inkt, wat de productie veel eenvoudiger maakt. Tot nu toe was er echter één groot probleem: panelen op basis van perovskiet gaan snel kapot.

Enorme verbetering

Wetenschappers van het Belgische onderzoekscentrum EnergyVille en de Universiteit van Cyprus hebben nu een belangrijke stap gezet door speciale zonnepanelen met perovskiet een jaar lang te testen op Cyprus. Na dat jaar leverden de panelen nog steeds 78 procent van hun oorspronkelijke vermogen. Dit lijkt misschien niet veel vergeleken met commerciële siliciumpanelen, maar het is een enorme verbetering ten opzichte van eerdere versies.

Tot nu toe werd dit type panelen vooral in het laboratorium getest, waar onderzoekers probeerden de effecten van zon, regen en temperatuurwisselingen na te bootsen. Maar deze laboratoriumtests gaven geen volledig beeld van hoe de panelen zich in de echte wereld gedragen.

Verschillende klimaten

Om nog beter te begrijpen hoe de panelen zich gedragen in verschillende klimaten, worden ze nu ook getest op andere locaties, waaronder Brussel, Madrid en Freiburg. De onderzoekers benadrukken wel dat er nog werk nodig is voordat de panelen op grote schaal kunnen worden ingezet.

Lees meer nieuws over energie en volg de updates met de vernieuwde Bright-app.