'Ons format is nu onderdeel van iOS'

'Ons format is nu onderdeel van iOS'
12 juni 2016 om 14:11
Laatste update: 27 april 2018 om 05:34

Jochem Wijnands was trendsettend met iPad-uitgaves. Apple nam zijn startup PRSS over, waarna het team aan Apple News werkte. We spraken hem over digitaal uitgeven, werken bij Apple en zijn nieuwe plannen.

"De zaal liep leeg en Apple-topman Eddy Cue stond daar, als een rockster die vlak na een concert nog even tevreden naar het publiek kijkt. Michel (Elings,red.) greep zijn kans en sprak hem aan met 'Wij hebben de software gebouwd die jullie vergeten zijn te bouwen'. Een paar maanden later werden we door Apple op het hoofdkantoor uitgenodigd", vertelt Jochem Wijnands in een interview met Bright Ideas. Hij was samen met Michel Elings mede-oprichter van PRSS, een digitaal uitgeefplatform waar allerlei grote mediabedrijven hun tijdschriften mee naar de iPad wilden brengen.

Anderhalf jaar na het gesprek met Eddy Cue nam Apple de startup over. Wijnands, Elings en veertien andere PRSS-medewerkers verhuisden naar Silicon Valley. "Elf van onze jongens zijn voordat ze verhuisden nog snel getrouwd met hun vriendin, omdat die anders geen visum in de VS kregen", blikt Wijnands terug. Het PRSS-team ging werken aan de Apple News-app en het Apple News-format, waarmee uitgevers elegant opgemaakte content op gestructureerde manier kunnen publiceren. "Dit format is iets waar we trots op zijn, het is onderdeel van iOS geworden." Het format is voorlopig niet buiten de Apple News-app te gebruiken. "Ik heb mijn best daarvoor gedaan, maar uiteindelijk moet je accepteren dat er bij Apple veel belangen tegelijkertijd spelen. Daar heb ik begrip voor." 

Lees het hele artikel in Bright Ideas of op Blendle

Bright Ideas biedt elke twee weken verdieping over vernieuwing. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost maar 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen. Hieronder volgt de rest van de artikelen in de nieuwste editie.

Verder in editie 55 van Bright Ideas:

Levi's over de eerste slimme spijkerjas

Het oudste spijkerbroekenmerk introduceert een spijkerjas met draagbare technologie. We spraken Levi's-topman Paul Dillinger. (Lees bij Blendle)

Er zwemt 2 centimeter zeehond in Amsterdam

Kunstenaar Pavèl van Houten toont de zachte kant van keiharde data. Tijdens zijn Data Tour in Amsterdam turven deelnemers witgoed, hondendrollen, drugsspuiten en graffiti. "Je gaat je omgeving meer waarderen." (Lees via Blendle)

Scale-ups: Catawiki

In onze serie over Nederlandse startups die succesvol opschalen dit keer Catawiki, het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. In vijf jaar was Catawiki goed voor 85 miljoen euro aan investeringen. (Lees via Blendle)

Trendy Techies

De dresscode van de internationale tech-community, vorige week in beeld gebracht op The Next Web-conferentie in Amsterdam.

Video vault: Nostalgist en Hyper-reality

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Meld je aan op ideas.bright.nl

Lees meer over:

Deel via