Microsoft: pc's met Windows 7 en 8 trager na patch voor lekken
Microsoft waarschuwt dat computers met Windows 7 en 8 merkbaar trager kunnen worden na de recente updates vanwege de beveiligingslekken in chips.
Computers van voor 2016 kunnen langzamer worden na de recente updates die de beveiligingslekken Spectre en Meltdown dichten. Hiervoor waarschuwt Windows-manager Terry Myerson. Het grootste verlies aan prestaties zal bij pc's met Windows 8 en Windows 7 plaatsvinden. "De meeste van die gebruikers zullen een achteruitgang in systeemprestaties ondervinden."
Ook Windows 10-computers van 2015 of eerder worden volgens tests iets langzamer, wat volgens Microsoft 'voor sommige gebruikers merkbaar is'. Bij nieuwere Windows 10-pc's van 2016 of later is het verschil niet merkbaar, stelt Myerson. Sommige patches moest Microsoft onlangs tijdelijk stopzetten nadat gebruikers meldden dat hun pc's crashten na het installeren van de updates.
Windows 10 is op dit moment met afstand het meest gebruikte besturingssysteem in Nederland. Volgens Statcounter draait dik 77 procent van de Nederlandse desktop-pc's Windows. Daarvan draait bijna 62 procent Windows 10, bijna 26 procent Windows 7 en zo'n 8 procent Windows 8.
Ook Windows-servers worden volgens Microsoft 'significant' trager na de beveiligingsupdates. Myerson raadt serverbeheerders aan om zelf een goede afweging tussen veiligheid en de verminderde prestaties te maken.
Chips Intel en AMD
Chips van onder meer Intel en AMD die in bijna alle apparaten zitten bleken grote beveiligingsfouten te hebben. Onder meer Apple, Google en Microsoft kwamen daarna met updates voor hun besturingssystemen. Volgens Appel zou de beveiligingsupdate zijn apparaten niet meetbaar langzamer hebben gemaakt.
Intel zegt binnen een week met updates voor 90 procent van alle chips die in de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt te komen. De overige 10 procent wordt aan het einde van deze maand nog geüpdatet. Of Intel-processoren ouder dan vijf jaar ook een update krijgen, is nog niet duidelijk.
Gevaar: data te stelen
Door de twee lekken kunnen hackers data stelen die het apparaat op dat moment verwerkt, zoals wachtwoorden, documenten en foto's. Soms hebben programma's toegang tot het beschermde gedeelte van het apparaat - de kernel - nodig om computercode uit te voeren. Door een fout in de chip lukt het om met zowel de Meltdown- als Spectre-aanval de beveiliging van de kernel te doorbreken en vervolgens informatie uit het geheugen te trekken.
Een aanvaller moet wel eerst malafide software op een apparaat krijgen voordat degene toegang krijgt tot alle informatie in het geheugen. Dit kan bijvoorbeeld door het slachtoffer een phishingmail te sturen met de gevaarlijke software als bijlage.