Microsoft wil massaal data in DNA opslaan om energie te besparen
Voor 2020 hoopt Microsoft een biologische opslagschijf te hebben die DNA gebruikt voor data-opslag. Dat moet een hoop energie besparen.
Overal ter wereld staan enorme datacentra waarin bijna onze hele moderne samenleving digitaal in is opgeslagen. Het zijn energieslurpende, ruimtevretende gebouwen vol servers. Sommige van deze datacentra bevatten honderdduizenden servers.
Kan veel efficiënter
Microsoft denkt dat dat veel efficiënter kan door DNA te gebruiken voor data-opslag. DNA zou alle films die ooit gemaakt zijn in het formaat van een suikerklontje kunnen opslaan.
Vorig jaar lukte het al om 200 megabyte aan digitale literatuur weg te schrijven in strengen DNA. Nu is het streven om voor 2020 een prototype van een commercieel DNA-opslagapparaat werkend te hebben in een Microsoft-datacenter. Het apparaat zou dan het formaat hebben van een kopieermachine.
Nog erg duur
DNA slaat in organische code erfelijke informatie op die aangeduid worden met de vier letters A, T, G en C. Computertaal bestaat uit nullen en enen. De kunst van DNA-opslag zit hem in de conversie van die nullen en enen naar aangepaste DNA-strengen die dezelfde code bevatten maar dan in de vier letters.
Dat is op dit moment nog steeds een zeer kostbare zaak. Voor de demonstratie met 200 megabyte vorig jaar gebruikte Microsoft 13.448.372 stukjes uniek gecodeerd DNA dat door een lab gemaakt werd. Dat zou volgens experts zo rond de 800.000 duizend dollar kosten. Microsoft geeft ook toe dat de kosten met een factor 10.000 moeten zakken om rendabel te zijn.
Bron: Bright.nl. Like Bright op Facebook voor meer technieuws.