Eerste indruk: HTC Evo 3D
HTC brengt zijn 3D-toestel ook naar Europa. Is hij nog op tijd om de concurrentie met de LG Optimus 3D Speed aan te gaan?
Het vinden van een innovatie voor de smartphonemarkt wordt alsmaar lastiger. Touchscreens verbeteren enkel nog in resolutie en de enige game changer, de NFC-chip, wordt nog maar zelden commercieel gebruikt. Reden voor mobiele fabrikanten om richting het Japanse Nintendo te kijken. In 2006 (een jaar voor de iPhone) was het deze gamegigant die touchscreens breed in de markt zette en Nintendo's jongste idee, een 3D-scherm zonder benodigd brilletje, kan wel eens de volgende hit worden.
Zowel HTC als LG hebben nu een toestel met zo'n stereoscopisch scherm in de schappen liggen. Een klein probleem: HTC's variant, de Evo 3D, werkt alleen op de Amerikaanse HSPA-netwerken. Waardoor het toestel niet voor de Nederlandse markt beschikbaar is. Een probleem dat in augustus dit jaar opgelost moet worden, liet HTC vandaag in Londen weten. Dan moet er namelijk een GSM-geschikte Evo 3D in de Nederlandse winkels liggen. Een toestel dat wij alvast mochten uitproberen.
Mocht je bekend zijn met de HTC Sensation, dan zal de Evo 3D je bekend voorkomen. Beide apparaten hebben een 16:9 scherm van 4,3 inch dat in resolutie een kwart van je HD-scherm is (960 x 540). Onder de motorkap zijn ze niet identiek: het scherm van de Evo kan namelijk 3D-beelden laten zien zonder dat je een brilletje nodig hebt. Ook de 1,2 ghz dual-core processor hebben de telefoons gemeen. Het verschil wordt pas duidelijk wanneer je de twee prominent aanwezige camera's achterop de Evo ziet, bedoeld om 3D-beelden mee te schieten.
Brilloze 3D-schermen zitten vooral in mobiele apparaten omdat de kijkhoek ervan erg klein is. Dat wordt bij het gebruik van de Evo ook gelijk duidelijk. Houd je het toestel net niet in de gewenste positie, dan worden foto's en video's onscherp en vertekend weergegeven. Een trailer van The Green Hornet, bijgeleverd op het toestel door HTC, leek hier vreemd genoeg minder last van te hebben. Misschien maar goed ook, want HTC Watch, een filmverhuurkanaal dat later dit jaar in Nederland verschijnt, moet ook 3D films gaan verhuren. En om nu twee uur lang in een zeer precieze positie een film te moeten kijken?
De 3D-modus is optioneel. Met een schakelaar aan de rechterkant van de telefoon kun je het op elk moment in- en uitschakelen. Zet je de functie uit, dan schakelt zowel de 3D-camera als het 3D-scherm uit. Vervelend, want je bent daardoor afhankelijk van het scherm zijn kijkhoek terwijl je fotografeert. Je mag je in oncomfortabele houdingen wurmen wanneer je foto's vanuit hoge of lage perspectieven wil schieten. Vervelender echter is dat je foto's alleen in landscape kunt schieten. De camera's staan horizontaal gelockt om 3D-beeld waar te nemen.
Met een volgeladen batterij kun je een dag bellen, sms'en en internetten, wat meer dan acceptabel is voor een smartphone. Zet je de 3D-camera aan, dan slurpt het apparaat vrij snel je accu leeg. In een tijdspanne van twee uur schoten wij ongeveer honderd foto's, waarna we begroet werden door de standby-modus. Hardcore foto- en videografen moeten zich er misschien bij neerleggen ook de 2D-camera te gebruiken, of een oplader mee te nemen.
De HTC Evo 3D komt pas in augustus op de markt voor 599 euro en verschijnt daarmee naar verwachting twee maanden na zijn directe concurrent, de LG Optimus 3D Speed. De toestellen verschillen hardwarematig een beetje, maar HTC's online videokanaal en ingebakken Sense-interface zijn de grootste verschillen tussen de twee. Daartegenover staat dan weer de prijs van de Optimus 3D Speed, die zo'n 100 euro onder de Evo 3D zit.