Eerste indruk: goedkope Huawei P Smart verrast
De Huawei P Smart biedt voor een budgetprijs verrassend veel moois.
Budget-smartphones waren vroeger op alle vlakken de mindere van high-end toestellen. Voor een paar honderd euro kreeg je een langzame telefoon met een matig scherm, een lelijke behuizing en een brakke camera. De nieuwe Huawei P Smart is qua prijs absoluut budget: 259 euro, bij abonnementen nu al een tientje goedkoper, zodat je onder de bkr-grens blijft.
Voor die 259 euro krijg je een telefoon die stukken duurder lijkt. Zonder overdrijven lijkt het eigenlijk alsof Huawei een foutje heeft gemaakt en zijn telefoon voor een paar honderd euro te weinig verkoopt.
Dunne schermranden
De verwondering begint bij het scherm van de P Smart. Dat 5,65 inch scherm heeft de dunne schermranden die je bij een veel duurder toestel zou verwachten. Nauwelijks randen aan de zijkant, maar ook boven en onder mooi smal. Voor een fysieke thuisknop zoals bij de Huawei P10 is al geen plaats meer onderaan het scherm.
De smalle randen boven en onder zorgen net als op veel andere recente toestellen voor een iets langer scherm, met een verhouding van 18:9. De resolutie van 2160 bij 1080 pixels zorgt voor een scherp scherm, met uitstekende kleuren. Vergeleken met de duurste modellen blijven kleuren en contrast wat achter, maar op zichzelf genomen oogt het scherm van de P Smart gewoon prima en kleurrijk.
De smalle randen maken ook dat de telefoon ondanks zijn flinke scherm goed in de hand ligt. En voelt bovendien, want de aluminium behuizing van de P Smart doet niet onder voor voor die van de iPhone 6 en 7. Soepel, met de ronde vingerafdrukscanner op een goed vindbare plek midden op de bovenste helft van de achterkant.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f7472d4b-90a4-4308-9273-3754d43bf803"></drupal-entity>
Dubbele camera
Achterop vindt je verder alleen twee chromen antennelijnen en een dubbele camera. Ik herhaal: een dubbele camera. Op een telefoon van 259 euro. Eerlijk is eerlijk: het gaat om één 13 megapixelcamera, de tweede lens heeft slechts 2 megapixels en is er vooral om de diepte te meten.
Daarmee kan de P Smart dus wel foto's met een scherptediepte-effect maken. Precies, zoals normaal alleen dure toestellen dat kunnen. Net zoals bij andere telefoons wordt die scherptediepte kunstmatig toegevoegd, Huawei noemt spreekt van een bokeh-effect. De telefoon probeert te herkennen wat de voorgrond is, waar die eindigt en voegt dan langs de randen van de voorgrond een waas toe.
Dat werkt op de P Smart best behoorlijk, al is het minder subtiel dan bij duurdere modellen. De overgang tussen scherp en onscherp is vaak abrupt. Ook begrijpt de software soms niet precies waar de voorgrond eindigt en de achtergrond begint. Dan zie je een duidelijke lijn tussen de twee, en valt de illusie in duigen. Maar tegenvallen doet de functie zeker niet: dit is een redelijk functionerende portretfunctie.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="59b0807d-d71f-4174-8992-b7c311aecc0a"></drupal-entity>
Nieuwste Android-versie
Op de lijst van pluspunten staat ook Android 8.0. Waar zelfs een hoop high-end Android-toestellen nog niet op de nieuwste Android-versie draaien, komt deze P Smart met Android 8.0 uit de doos. Ook belooft Huawei de telefoon in ieder geval de komende twee jaar te voorzien van beveiligingsupdates. Dat is zeker bij goedkopere telefoons nog weleens anders, maar met dit toestel zit je dus de komende twee jaar veilig.
De accu met een capaciteit van 3000 mAh volstaat verder ook. De telefoon is met zijn Kirin 659-chip en 3GB werkgeheugen niet de snelste, maar bij normaal gebruik haal je zo een hele dag op één lading. En hoewel je bij zware games en zaken als videobewerking wel wat haperingen of laadtijden merkt, is de chip ruimschoots voldoende voor sociale apps, YouTube en Netflix, het vlot bewerken van foto's en het snel schakelen tussen apps. De 32 GB opslagruimte kun je uitbreiden met een microSD-kaart, diezelfde ingang kun je ook gebruiken voor een tweede simkaart.
Conclusie
De Huawei P Smart is gezien zijn prijs een goed Android-toestel. Met zijn prima scherm, vormgeving en functies als de dubbele camera, had hij makkelijk voor middenklasser door kunnen gaan. Des te knapper dat Huawei al deze functies voor een relatieve habbekrats in een toestel heeft weten te krijgen.
Pluspunten | Minpunten |
---|---|
Prima scherm | Bokeh-effect niet altijd even goed |
Dunne randen | Geen usb-c maar micro-usb |
Dubbele camera | Geen snel of draadloos laden |
Aantrekkelijke behuizing | Huawei-softwarelaag |
Snel genoeg | |
Lage prijs |