Dit zijn de 12 beste cryptomunten
Van Ethereum tot Ripple

Dit zijn de 12 beste cryptomunten

12 juni 2018 om 09:01
Laatste update: 20 juni 2018 om 22:24

Deze cryptocurrencies moet je in de gaten houden. Van Ripple en IOTA tot het Chinese Neo en Qtum.

Like Bright ook op Facebook

Welke cryptomunten gaan hard stijgen? Niemand weet dat precies, maar samen met een reeks experts hebben we deze selectie van de belangrijkste cryptocoins van nu gemaakt. Het blijft speculeren: wees je daar bewust van.

Bitcoin

Laten we beginnen met de grondlegger van alle cryptocurrencies: de bitcoin. Er is enorm veel aan te merken op de cryptocurrency, van lang wachten totdat je overboeking is verwerkt tot hoge transactiekosten, maar het lijkt erop dat bitcoin door zijn status niet snel verdwijnt. Of zoals de experts zeggen: HODL.

Ethereum

De tweede grootste cryptocurrency mag ook niet op deze lijst ontbreken. Ethereum is flexibeler en geavanceerder dan bitcoin, omdat er meer mogelijk is met de achterliggende technologie: de blockchain. Eén van de belangrijkste onderdelen van ethereum is de mogelijkheid om applicaties op de ethereum-blockchain te maken, en die trend lijkt ook in 2018 door te gaan.

Stratis

Een cryptocurrency 'met potentie', zeggen de experts. Stratis lijkt een beetje op ethereum, maar is meer gericht op het aanbieden van blockchaintechnologie voor bedrijven. Ontwikkelaars kunnen met de bestaande en bekende programmeertaal C# nieuwe stratis-applicaties bouwen, en dat gemak trekt investeerders aan.

Ripple

In tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies is ripple geen decentraal netwerk, maar wordt het door één partij beheerd. Je kunt ripple zien als een betaalsysteem dat is gemaakt voor internationale overboekingen. Door samenwerkingen met grote partijen als American Express en Santander is de waarde van ripple flink gestegen: het staat momenteel op plek 2 van de lijst met meest waardevolle cryptocurrencies.

Dash

Sneller en anoniemer dan bitcoin is dash, dat door sommigen wordt getipt als 'de nieuwe bitcoin'. Dash is de afgelopen tijd enorm in waarde gestegen en staat nu in de top tien van meest waardevolle cryptocurrencies. De community achter dash wil dat de cryptocurrency geen 'nerd-cash' wordt, maar echt gemeengoed dat iedereen kan gebruiken. Dat valt nog te bezien, maar goed op weg zijn ze wel.

IOTA

Uniek aan IOTA is dat transacties gratis worden verwerkt. Dat komt omdat als je een IOTA-transactie wilt doen, eerst twee andere transacties moet valideren. Op die manier verwerkt men elkaars transacties. De technologie achter IOTA, een blockchain-alternatief genaamd Tangle, wordt nu door grote bedrijven als Microsoft, Samsung en Volkswagen getest om gemakkelijk data te verhandelen. Door die samenwerking schoot de koers omhoog, en experts verwachten nog veel meer van de IOTA-technologie.

Monero

Monero wordt ook wel de 'cryptocurrency voor criminelen' genoemd, omdat het bekendstaat om zijn anonimiteit. Op veel digitale zwarte markten kun je met monero betalen om te verhullen dat je bijvoorbeeld drugs of wapens koopt. De opkomst van deze zwarte markten zorgde er ook voor dat monero flink in waarde steeg, en die stijging lijkt de komende tijd door te zetten.

Verge

De digitale munt verge is vergelijkbaar met monero: beide cryptocurrencies richten zich op de privacy van gebruikers. Er wordt gewerkt aan slimme privacy-applicaties op de verge-blockchain, die voor begin 2018 gepland staat.

Neo

Neo wordt ook wel 'de Chinese ethereum' genoemd en behoort tot de belangrijkste cryptocurrencies van het moment. De waarde was begin 2017 minder dan 1 dollar per neo-munt maar steeg afgelopen jaar hard. Uniek aan neo is dat je met allerlei programmeertalen applicaties voor de blockchaintechnologie kunt maken, waardoor de cryptocurrency aantrekkelijk is voor een grote groep ontwikkelaars.

Ethos

De mensen achter ethos proberen de cryptocurrencymarkt voor iedereen toegankelijk te maken met een digitale portemonnee waarmee je digitale valuta's kunt kopen en bewaren. Omdat deze digitale portemonnee nog niet officieel is uitgebracht, en voorlopig nog een belofte is, denken experts dat de prijs nog flink gaat stijgen wanneer je Ethos daadwerkelijk kunt gebruiken.

Qtum

Qtum wil de 'blockchain van China' worden en heeft door de mogelijkheid om applicaties op de technologie te draaien veel weg van ethereum. De mensen achter qtum richten zich ook specifiek op het bedrijfsleven en zijn druk bezig om met bedrijven proeven uit te voeren. Er is zelfs een soort appwinkel waar je alle (Chinese) diensten die met qtum werken kunt zien en proberen.

OmiseGo

Op basis van de Ethereum-blockchain wil OmiseGo het gemakkelijkste betaalplatform van de wereld worden. Het bedrijf erachter heeft ervaring in die markt: Omise is een PayPal-alternatief dat vooral in Azië populair is. OmiseGo wordt geen betaalmiddel, maar wil juist een platform bieden om snel en gemakkelijk valuta's te wisselen en over te boeken. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin gelooft ook in OmiseGo: hij is één van de adviseurs en investeerder.

Meer over cryptocoins:

9 meest gestelde vragen over bitcoin en altcoins

Zo bewaar je cryptomunten veilig

Zo manipuleerden Willy en Markus de koers van bitcoin

Sla bitcoins veilig op met deze hardware-wallet

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal

En like ons op Facebook