Rotterdamse tracker op zonne-energie in trek bij postbedrijven

Rotterdamse tracker op zonne-energie in trek bij postbedrijven
28 oktober 2017 om 09:41
Laatste update: 26 april 2018 om 16:39

De Nederlandse startup TWTG maakt een tracker die 50 jaar lang werkt zonder van batterij te wisselen.

Drie grote Europese postbedrijven hebben de afgelopen maanden flinke bestellingen geplaatst bij het Rotterdams bedrijf TWTG. Hun trackers bevatten een mini-zonnepaneel, zodat hij 50 jaar mee kan zonder van batterij te wisselen. De tracker genaamd Light Energy heeft een zonnepaneel dat ook in het bijna-donker werkt.

Deze ontwikkeling is belangrijk, omdat steeds meer producten digitaal gevolgd worden. Als een batterij leeg is, werken de sensoren en trackers ook niet meer. Dat is voor één tracker niet zo'n probleem, want dan vervang je gewoon de batterij, legt Nick Kiran, marketeteer van TWTG, uit. "Maar wat nu als het gaat om trackers in 10.000 stoelen in een slim kantoor?" TWTG was een van de genomineerden voor de Accenture Innovation Awards.

De technologie vindt gretig aftrek: grote Europese postorderbedrijven hebben de technologie veelvuldig op rolcontainers geklikt. "Met dit systeem raken ze er geen meer kwijt", zegt Kiran. Namen van de kopers mag hij niet noemen. "Maar denk aan drie grote landen in Europa en dan aan de grootste postorderbedrijven."

Extreem weinig licht

Het systeem van TWTG werkt via iBeacons, een soort van GPS voor binnenshuis. Een zender aan het plafond communiceert met de trackers en zo kunnen magazijnbeheerders precies zien waar wat staat. Deze technologie an sich is niet zo bijzonder en wordt overal in de wereld gebruikt. De innovatie is het energiesysteem dat erachter zit.

Light Energy werkt namelijk al met een lichtkracht van 200 lux. Ter vergelijking: zonlicht heeft een kracht van 100.000 lux. "Zelfs al zou je hem onder je bureau plakken, dan is er nog ruim voldoende licht", zegt Kiran. 

Wijnand van Zanten, woordvoerder bij Transport en Logistiek Nederland (TLN) ziet in de sector veel vraag naar trackersystemen. "Het delen van data is de toekomst van de logistieke keten, als dit het nu al niet is." Volgens hem zullen dit soort innovaties de sector veel efficiënter maken en daarmee ook duurzamer.  Maar het is niet zo dat elk distributiecentrum zit te springen om meer trackers zoals Light Energy. "Nieuwe centra zijn zo geavanceerd. De goederen kunnen nu al vanaf moment één gevolgd worden."

Neushoorns

Nick Kiran ziet tal van mogelijkheden voor de technologie, rolcontainers zijn pas het begin. Eerder volgde het bedrijf neushoorns in Tanzania om stropers voor te zijn. "Het is echt maatwerk", aldus Kiran. Een gemiddelde prijs voor één tracker bestaat dan ook niet. Dat gaat van enkele euro's tot tientallen per tracker.

Lees meer over:

Deel via