Eerste indruk: iPad 2

Eerste indruk: iPad 2
4 maart 2011 om 15:30
Laatste update: 29 april 2018 om 00:54

Dunner, lichter, sneller. Bastiaan was met Apple in Londen en mocht de iPad 2 even testen.

De iPad 2 is een derde dunner en 15 procent lichter dan zijn voorganger. De 90 gram die uit de tablet is gehaald, lijkt op papier misschien niet veel, maar het effect is groot genoeg als je hem in de hand hebt. Langer lezen zonder lamme handen dus. Het is jammer dat de Smart Cover, die je met magneten bevestigt aan de linkerkant, voor een hefboomeffect zorgt wanneer je hem hebt opengeklapt. Dat trekt het apparaat alsnog aardig naar beneden als je de iPad met één hand vasthoudt.

De Smart Cover werkt als verwacht: in zowel iPad als cover zitten magneetjes waardoor je hem kunt bevestigen zonder scharnieren die de minimalistische zijkant van de iPad zouden verpesten. Bevestiging gaat wel een stuk preciezer dan verwacht. Prettig, want dit zorgt ervoor dat er geen speling zit in de positie van de flap, waardoor deze ook niet heen en weer gaat schuiven. Wel jammer dat de magneten enkel aan de linkerkant aanwezig zijn, hierdoor word je alsnog gedwongen het apparaat op een bepaalde manier vast te houden. Maar goed, heb je er last van dan kun je de Smart Cover natuurlijk ook van de iPad loshalen.

Hoewel de snellere processor één van de selling points was tijdens Jobs' presentatie, valt hier in de praktijk nog weinig van terug te zien. De iPad gaf je al niet het gevoel dat hij traag was, toch? Leg een iPad en iPad 2 naast elkaar en je zult waarschijnlijk zien dat intensieve apps sneller laden. Maar veel meer dan een paar honderdsten voor gewone apps en een paar seconden voor games zal het nu nog niet zijn. De nieuwe processor zal zich pas kunnen bewijzen zodra er games speciaal voor de iPad 2 worden ontwikkeld.

Dezelfde camera's als op de iPhone 4 zijn ook op de iPad 2 te vinden. Een 5 megapixelcamera die 720p kan filmen aan de achterkant en een VGA-camera voorop voor Facetime. Het grotere beeld ten opzichte van de iPhone 4 zorgt ervoor dat imperfecties van de VGA-camera sneller te zien zijn, maar gesprekken zien er alsnog even goed uit als een Skype videogesprek met een webcam. Je zult tijdens een videogesprek maar zoveel data door je dataverbinding willen pompen, dat een hogere resolutie niet wenselijk is.

Over de witte variant valt weinig te vertellen dat niet uit foto's af te leiden is: hij heeft een witte rand om het scherm en is verder identiek aan zijn zwarte broertje. Persoonlijk vind ik het wit om het scherm wat afleiden. Bij het lichtabsorberende zwart waar we de afgelopen jaren aan gewend zijn geraakt, wordt je blik meer naar het scherm getrokken.

Garage Band for iPad is geen app die exclusief voor de iPad 2 verschijnt, maar deelt wel de Amerikaanse releasedate van de app. De applicatie bevat basismiddelen voor muzikanten, zoals de mogelijkheid om zelf nummers te spelen op de iPad. De mogelijkheid om je iPad als versterker voor je instrument te gebruiken is vooral veelbelovend.

iMovie verschijnt echter wel exclusief voor de iPad 2, een gemis voor de early adopters onder ons. Deze lijkt ontzettend op zijn iPhone-voorvader, met toegevoegde functies zoals het op de honderste seconde kunnen knippen en de mogelijkheid tot uploaden naar Facebook en YouTube. Het grotere scherm van de iPad ten opzichte van een iPhone is voor het monteren van filmpjes wel heel prettig.

De sprong van de iPad naar iPad 2 voelt eerder aan als die van de iPhone 3G naar de 3GS, dan van de iPhone 3GS naar de iPhone 4. De toegevoegde camera's, het lichtere design en de snellere processor maken het apparaat een nog betere aanschaf. Early adopters met de iPad hoeven zich echter niet al te druk te maken: die blijft nog wel een jaartje relevant.

Update: Na nogmaals contact met Apple te hebben gehad, blijkt Garage Band toch voor de originele iPad te verschijnen. iMovie verschijnt wel enkel op de iPad 2.

Zodra we de iPad 2 hier op de redactie binnen hebben volgt een Uitpakparty.

Lees meer over:

Deel via