Naar deze smartphones, tv's en andere gadgets die dit jaar op de markt komen, kijken we het meest uit. Van de Samsung Galaxy S10 tot de speakers die Sonos voor Ikea gaat maken.
Nieuwe iPhones
Een nieuw jaar betekent een nieuwe iPhone. Of inmiddels drie nieuwe iPhones, die traditiegetrouw waarschijnlijk in september worden aangekondigd. Ook al duurt dat nog maanden, de geruchtenmolen komt al op gang. Apple zou dit jaar voor de derde keer telefoons met het uiterlijk van de iPhone X willen uitbrengen, maar natuurlijk wel met nieuwe hardware. De schermranden zouden volgens ingewijden haast onzichtbaar dun worden. Ook de scherminkeping bovenaan het scherm, de zogeheten notch, zou een stuk krimpen.
Op de achterkant zouden drie camera's zitten, zegt de doorgaans betrouwbare lekker OnLeaks. De opstelling van die camera's is nog onduidelijk, maar mogelijk gaat het om drie verschillende lenzen met elk een andere hoek, zoals concurrenten al langer bieden. Een andere mogelijkheid: de derde lens is een revolutionaire 3D-sensor, die Apple samen met Sony zou ontwikkelen. Met de sensor zou de volledige foto achteraf opnieuw kunnen worden scherpgesteld. Ook zouden veel betere foto's in het donker zijn te maken.
Samsung Galaxy S10
Samsung mag dan wel met een opvouwbare telefoon komen, de Galaxy S10 wordt voor de meeste mensen een stuk interessanter. Wat er precies nieuw is, weten we al snel: de Galaxy S10 wordt op 20 februari onthuld. Toch is er al één en ander uitgelekt. De S10 belooft nog dunnere schermranden te krijgen dan voorgaande Galaxy-toestellen. Vooral de randen boven en onder zouden krimpen.
Samsung doet niet mee met de notch-hype. De selfiecamera krijgt geen plaats in een scherminkeping bovenaan het beeld, maar in een gaatje in de hoek. Het scherm loopt rond dat gaatje door. Samsung zou hopen dat de camera zo minder opvalt dan de notch. Mogelijk krijgt één van de modellen van de S10 zelfs twee camera's aan de voorkant. Achterop zouden drie of zelfs vier camera's zitten, iets wat Samsung in 2018 al introduceerde met zijn middenklasser A9.
Ook zou de S10 een vingerafdrukscanner onder het scherm krijgen. Concurrenten waren Samsung sneller af, maar de ultrasone vingerscanner in het scherm van de S10 belooft dan weer stukken sneller, betrouwbaarder en veiliger te worden. De S10 wordt uiteraard weer een stuk sneller dan zijn voorganger. Ook zou het toestel in twee formaten en negen kleuren op de markt komen.
Ikea-Sonos-speakers
Smart home wordt steeds toegankelijker, en Ikea speelt daar een steeds belangrijkere rol in met slimme lampen, stekkerdozen en zelfs automatische gordijnen. De grote klapper komt nog: slimme speakers in samenwerking met Sonos. De speakers worden ontworpen door Ikea, maar de binnenkant wordt samen met Sonos ontwikkeld en belooft naadloos binnen dat ecosysteem te werken. Ideaal, want Sonos ondersteunt zo’n beetje elke standaard. De speakers zijn aan de muur te hangen en moeten ook goed aansluiten op Ikea-meubels.
Getest: Bluetooth-speakers van IKEA
Nieuwe AirPods
De huidige AirPods zijn al ruim twee jaar op de markt, maar nog geen concurrent komt echt in de buurt. De simpele oordopjes van Apple maken draadloos luisteren een vanzelfsprekendheid en lijken inmiddels een soort fashion statement te zijn. Net als bij de witte oordopjes van de originele iPod zie je de witte AirPods ineens overal.
Wat bieden de nieuwe AirPods? In ieder geval een draadloos oplaadbaar doosje, dat toonde Apple al toen het zijn nog steeds niet verschenen AirPower-laadmatje aankondigde in 2017. Verder zou Siri handsfree te bedienen zijn, ook zouden het bereik en de batterijduur door Bluetooth 5 wat beter worden. Volgens de vaak betrouwbare bronnen van analist Ming-Chi Kuo komt Apple in 2020 wederom met nieuwe AirPods, dan naar verluidt ook met noise cancellation.
LG's oprolbare oled-tv
De oprolbare 4K oled-tv van LG was de blikvanger van de CES-beurs, en met reden. Eindelijk is er een goede manier om een 65 inch joekel van een tv toch zo’n beetje overal in een normale huiskamer neer te zetten. Dit eerste model is vast nog erg duur, maar de achterliggende techniek komt over een paar jaar ook naar tv’s voor de gemiddelde consument. Een oprolbare tv is wat ons betreft zeker geen gimmick, maar de compromisloze combinatie van een enorme tv en een onbelemmerd interieur. We verheugen ons om die blik op de toekomst dit jaar al uit te proberen.
De meest innovatieve tv's van 2019:
MacBook met Apple-chip
Apple ontwerpt de chips van zijn iPhones en iPads al jaren zelf. De processoren voor Macs koopt Apple nog steeds bij Intel, en dat moet inmiddels wringen. De nieuwste iPad Pro is namelijk sneller dan vrijwel alle nieuwe MacBooks: alleen de allerduurste MacBook Pro is een beetje sneller.
Het lijkt voor zowel Apple als gebruikers een logische volgende stap om voor Macs ook over te stappen op eigen chips. Wij verheugen ons op de eerste MacBook met zo'n 'iPad-chip'. Als we durven te dromen heeft dat ding ook een touchscreen, en haalt Apple de naam iBook er weer voor van stal.
Pocophone F2
De Pocophone F1 van het Chinese merk Xiaomi verraste in 2018 als een bijzonder betaalbare smartphone die maar heel weinig onderdeed voor een veel duurder toptoestel. De Pocophone kostte immers maar 350 euro, voor een telefoon met dezelfde Qualcomm Snapdragon-chip die ook meer dan dubbel zo dure smartphones zit. Het toestel werd goed ontvangen, en we zijn erg benieuwd welke onderdelen Xiaomi dit jaar tegen een lage prijs in een nieuw model krijgt. Een oled-scherm? Een betere camera? Een vingerafdrukscanner onder het scherm? We hebben er zin in.
Opvouwbare smartphones
2019 belooft het jaar van de opvouwbare telefoon te worden. Een smartphone die je openklapt, zodat je een tablet met een scherm van zo’n 8 inch voor je hebt. Samsung maakt ons al maanden lekker met zo’n toestel, en op techbeurs CES konden we al een opvouwbare telefoon van het merk Royole proberen.
De eerste opvouwbare smartphone:
Goedkopere Xbox, zonder schijfjes
De huidige generatie spelcomputers begint op zijn einde te lopen. Vijf jaar geleden verschenen de Xbox One en PlayStation 4, en de PS4 is de grote winnaar van deze generatie. De laatste grote games verschijnen de komende anderhalf jaar, en daarna worden nieuwe spelcomputers verwacht. Maar Microsoft is zich in de nadagen van de Xbox One nog prima aan het terugvechten.
De Xbox One X is de krachtigste spelcomputer, en gamedienst GamePass begint zich steeds meer te ontpoppen als een soort Netflix voor games. Microsoft zou dit dan ook met een Xbox zonder diskdrive komen, gericht op spelers die helemaal niet meer naar de winkel gaan voor een game op een schijfje. De Xbox belooft wat goedkoper te worden, en kan best het begin zijn van een meesterzet van Microsoft. Het aanbod van GamePass groeit namelijk rap, en begint steeds aantrekkelijker te worden.
De eerste smart-tv van OnePlus
OnePlus heeft zijn naam op de smartphonemarkt inmiddels gevestigd, met telefoons die veel bieden voor een scherpe prijs. Het Chinese bedrijf kijkt nu verder, en wil dit jaar zijn eerste tv op de markt brengen. OnePlus-oprichter Pete Lau heeft grote plannen: "De huidige tv-markt is best traditioneel wat betreft functionaliteit en gebruikservaring.", aldus Lau. OnePlus gaat volgens Lau de smartphone en tv naadloos met elkaar verbinden. We zijn heel benieuwd of OnePlus zijn trucje nogmaals weet te herhalen, en een plaatsje weet te bemachtigen in een ogenschijnlijk overbevolkte markt.
Preview: de smartphones van 2019
Meer gadgetreviews? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal.