Privacyzorgen om populaire app Photo Roulette
Het populaire telefoonspel Photo Roulette deelt willekeurige foto's van de deelnemers met een grote groep vrienden. Hierdoor zijn meerdere mensen in de problemen gekomen.
Een groep van drie tot vijftig mensen toegang geven tot alle foto's op je telefoon lijkt misschien niet het beste idee en, zo blijkt, dat is het ook niet. Het spel Photo Roulette, gratis te downloaden voor iPhone en Android, selecteert een foto van een van de deelnemers uit de fotobibliotheek en toont deze aan de hele groep, waarna iedereen moet raden van wie deze foto is.
Maar niet iedereen is zich bewust van de gevaren van het delen van willekeurige foto's van zijn telefoon, schrijft The Wall Street Journal. Zo kwam een 17-jarige Amerikaanse vrouw in de problemen nadat een foto met daarop haar burgerservicenummer te zien was. Ook zijn er al meerdere pikante foto's uitgekozen door Photo Roulette en keken vele deelnemers screenshots over het hoofd met daarin boze privé-chatgesprekken.
Verzamelen data
Bovendien slaat Photo Roulette veel data op die in principe niet relevant zijn voor zo'n soort app. Zo slaat de app de locatie op waar de foto genomen is en scant het ook de sociale media van de gebruikers.
De foto's worden na 24 uur weer verwijderd, maar de overige gegevens pas na 6 maanden. De app geeft zichzelf via het privacybeleid zelfs de mogelijkheid om deze data te verkopen aan derden. Wel zit een leeftijdsgrens op de app, maar die is door iedereen te omzeilen door het vakje aan te vinken met 'Ik ben 16 jaar of ouder'.
Vooralsnog is de app er niet minder populair om. In zowel de Google Play Store als Apple's App Store staat het spel in Nederland in de top 10 van meest gedownloade apps.
Kijk ook: hoe goed zijn de foto's van de iPhone 11 Pro?
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's