Apps helpen bij opsporen nieuwe corona-gevallen
Singapore heeft sinds vrijdag een app die bijhoudt bij welke mensen een corona-patiënt in de buurt is geweest. Wie mogelijk besmet is, krijgt een waarschuwing. Ook Zuid-Korea zet lokale meldingen via smartphones in.
De app TraceTogether werkt op basis van bluetooth-tracking, een functie die normaal bijvoorbeeld wordt gebruikt om te zien hoeveel mensen langs een bepaalde etalage lopen. De overheid van Singapore gebruikt de app om te zien bij welke andere mensen coronapatiënten in de buurt zijn geweest, meldt The Straits Times.
Patiënten weten vaak zelf niet precies wie ze mogelijk besmet kunnen hebben, en dus kunnen die mensen niet worden gewaarschuwd. De app weet bij welke mensen een patiënt in de buurt is geweest, in een straal van 2 meter, voor minstens 30 minuten.
Hoe meer installaties, hoe beter
De app werkt alleen voor mensen die hem installeren en toegang geven tot bluetooth-tracking. Het gebruik van de app is niet verplicht, de overheid dringt wel aan op het gebruik. Hoe meer mensen de app immers installeren, hoe beter potentiële nieuwe besmettingen geïsoleerd kunnen worden. Singapore heeft nog geen zogenoemde lockdown ingesteld.
De locatie van gebruikers wordt volgens het plaatselijke Ministerie van Gezondheid niet opgeslagen, wel wordt bijgehouden bij welke andere gebruikers van de app zij in de buurt zijn geweest.
Pushbericht
In Zuid-Korea krijgen inwoners een pushbericht van de overheid als er in hun buurt een nieuwe coronabesmetting is gevonden. Onder meer de leeftijd, het geslacht en de reisgeschiedenis van de patiënt worden genoemd.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitgebreide aanpak van Zuid-Korea geholpen de verspreiding in dat land te remmen.
Amerikaanse app
Ook Amerikaanse wetenschappers en programmeurs werken aan een app die kan melden als je personen die besmet zijn met het coronavirus bent tegengekomen. De app Private Kit: Safe Paths wordt ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard en programmeurs van onder meer Facebook en Uber. Een testversie verscheen deze week.
Tech tegen corona:
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's