Corona-apps

Britten stoppen met eigen corona-app, stappen over op 'Apple-Google'

18 juni 2020 om 15:45
Update: 18 juni 2020 om 15:51

De Britse overheid stopt met de ontwikkeling van een eigen corona-contact-app met centrale opslag van gegevens. Een nieuwe app moet de decentrale bluetooth-technologie van Google en Apple gaan gebruiken, net als onder andere de Nederlandse corona-app.

De Britse overheid trekt na maanden ontwikkeling de stekker uit zijn 'gecentraliseerde' corona-app, die op servers bijhield welke personen in contact waren geweest met mensen met het coronavirus. Dat schrijven Britse media, waaronder de BBC.

De Britse overheid werkt nu aan een nieuwe app op basis van de bluetooth-technologie van Apple en Google. Groot-Brittannië volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Nederland, Duitsland en Italië, die ook het Apple-Google-systeem gebruiken. 

Bluetooth-signalen

De corona-tracking-apps slaan met behulp van bluetooth contactmomenten tussen personen op en dat gebeurt alleen lokaal op de telefoons met unieke codes. Op basis van bluetooth-signalen zien de apps of, hoe lang en hoe dichtbij je bij een ander bent geweest.  

De app kan gebruikers waarschuwen als ze recent in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Een persoon die met corona is geïnfecteerd, kiest er zelf voor om zijn contactmomenten te delen. Wie de patiënt is en waar het contact is geweest, wordt niet gedeeld. Het systeem van Google en Apple gebruikt geen GPS-locatiegegevens.

De corona-tracking-apps van verschillende landen die het Apple-Google-model gebruiken, kunnen ook met elkaar samenwerken. Nederland doet ook mee aan een proef op dit vlak.

Afstandsbepaling nog niet optimaal

De huidige Britse NHS Covid-19-app bleek bij tests grote problemen te hebben met het registreren van iPhones in de buurt, schrijft de BBC.  

Het decentrale alternatief met het Google-Apple-model wist 99 procent van de telefoons wel goed te registreren, maar de afstandsbepaling tussen toestellen laat nog te wensen over. Een telefoon zou geen verschil merken tussen een toestel op 1 meter afstand en een telefoon op 3 meter afstand. 

De nieuwe Britse corona-waarschuwingsapp zou naar verwachting pas in de winter gereed zijn. De Nederlandse corona-app wordt voor de zomervakantie verwacht. De Duitse app werd eerder deze week op de eerste dag al 6,5 miljoen keer gedownload.

Help met je computer mee aan coronamedicijn: