Hersenscan dood laatste gedachten
'Unieke metingen'

Hersenscan van stervende man toont 'leven dat aan hem voorbij flitst'

23 februari 2022 om 14:59
Update: 23 februari 2022 om 14:59

Wetenschappers konden de hersenen van een man scannen terwijl hij stierf. Dat leverde 'unieke' metingen op. De onderzoekers vermoeden dat mensen die sterven mogelijk hun leven echt aan zich voorbij zien flitsen.

Een internationaal team van dertien wetenschappers onderzocht de hersengolven van een stervende man. De opgemeten hersengolven suggereren dat mensen die sterven dezelfde neurale activiteit ervaren als tijdens dromen, herinneringen ophalen of mediteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een patiënt van 87 jaar die aan epilepsie leed. De man werd vastgemaakt aan een machine die zijn hersenen moest onderzoeken op tekenen van epilepsieaanvallen. Tijdens de procedure stief de man echter aan een hartaanval, wat de wetenschappers de kans gaf om te zien wat er in de hersenen gebeurt als iemand sterft.

Opvallende hersenactiviteit

De wetenschappers konden in detail onderzoeken wat er in de hersenen gebeurde juist voor en nadat het hart stopte. Er werden voor en na het sterven meer zogenaamde gamma-hersengolven waargenomen. Dat zijn de hersengolven die geassocieerd worden met de hogere cognitieve functies, zoals dromen, concentreren, onthouden en bewust waarnemen. 

Dat zou wel eens kunnen verklaren waarom veel mensen die een bijna-doodervaring hebben vertellen dat ze hun leven voor hun ogen zien flitsen. Anil Seth, een neurochirurg aan de universiteit van Sussex die niet meedeed aan de studie, vertelde aan The Guardian echter dat niet met zekerheid te zeggen valt of de hersengolven gekoppeld zijn aan een subjectieve ervaring. Hij noemde de metingen wel 'uniek'. Ethisch gezien is het volgens hem niet mogelijk om zulke metingen tijdens het sterven te plannen. 

Voorlopig nog niet representatief

Het onderzoek werd uitgevoerd op slechts één patiënt en moet daardoor volgens de onderzoekers met een korrel zout worden genomen. Ze zeggen dat de kans nog altijd bestaat dat de hersenen deze activiteit vertonen door andere factoren, zoals bijvoorbeeld hersenschade of medicatie die de patiënt kreeg. 

Desondanks zijn er aanwijzingen dat het onderzoek toch op het goede spoor zit. Wetenschappers voerden in 2013 al een vergelijkbaar onderzoek uit op ratten. Ook toen werd een verhoogde gamma-activiteit waargenomen in de hersenen tijdens het moment van sterven. 

Bekijk ook: