google play store match group tinder betaalsysteem commissie kosten app store
Google: 'Cynisch'

Tinder-eigenaar klaagt Google aan om kosten Play Store

10 mei 2022 om 08:36
Update: 10 mei 2022 om 08:38

Tinder-eigenaar Match Group heeft Google aangeklaagd omdat het bedrijf de inkomsten van zijn datingapp niet met Google wil delen, zoals verplicht is in de Play Store.

Match Group spreekt van 'een laatste poging' om zijn apps toch in de Google Play Store te behouden. Google dreigt apps als Tinder uit de Play Store te verwijderen als die weigeren een deel van hun inkomsten als commissie aan Google af te staan. De Match Group vindt dat oneerlijk, en diende om dezelfde reden eerder al in Nederland een aanklacht in tegen Apple bij de toezichthouder ACM. Die zaak loopt nog steeds omdat de ACM ontevreden is over de wijzigingen die Apple voorstelt.

Google was de afgelopen jaren iets coulanter dan Apple als het ging om betaalmethoden in apps. Bij Apple mogen die alleen via het systeem van Apple lopen, bij Google zijn in sommige gevallen eigen betaalmethoden mogelijk. De datingapps van Match gebruikten die uitzondering, maar die vervalt in juni. Dus wacht Match de keuze: 30 procent aan Google betalen, of de apps zijn niet meer welkom in de Google-appwinkel.

Google: 'Match is cynisch'

"Deze rechtszaak is een laatste redmiddel", zegt Match-topvrouw Shar Dubey. "We hebben te goeder trouw geprobeerd deze problemen met Google op te lossen, maar hun aandringen en bedreigingen lieten ons geen keus", zegt Dubey over de aanklacht. Volgens Match zou Google eerder hebben beloofd dat de datingapps het eigen betaalsysteem mochten blijven gebruiken.

Google spreekt in een reactie van een 'cynische campagne' van Match. Het bedrijf wijst op de rol van de Play Store als 'springplank' voor ontwikkelaars. "Google Play's betaalsysteem is een belangrijk deel van ons businessmodel en maakt het mogelijk om consumenten te voorzien van cruciale beveiliging op het vlak van betalingen en fraudebestrijding", aldus Google. "Match wil doen geloven dat Google Play alleen betalingsafhandeling doet, maar dat is niet waar en Match Group weet dat."

Appwinkels op de politieke agenda

Google stelt dat Match wel de lusten maar niet de lasten van de Play Store wil. Apple heeft op een zelfde manier gereageerd op ontwikkelaars die zich afzetten tegen het betaalsysteem met verplichte commissie.

Volgens Google kan de Play Store niet op een veilige, toekomstbestendige manier worden gerund zonder die kosten te vragen. Door dat te weigeren, speelt Match volgens Google met de veiligheid van zijn gebruikers. Volgens Google zijn de kosten bovendien juist eerlijk, omdat die voor alle apps in de Play Store gelden.

Er is al jaren kritiek op de betaalsystemen van Apple en Google. Fortnite-maker Epic Games bracht de situatie in 2020 in een stroomversnelling door ongevraagd een eigen betaalsysteem in de game te stoppen. Apple en Google verwijderden Fortnite vervolgens uit hun appwinkels, waarna Epic Games een rechtszaak startte. Vorig jaar won Apple die zaak, maar het appwinkelprobleem staat inmiddels wel prominent op de agenda van wetsmakers in zowel de VS als Europa. De rechtszaak tussen Epic en Google loopt nog. 

Na een klacht van de Match Group startte de Nederlandse ACM vorige week een nieuw onderzoek naar de Google-appwinkel.