Zonne- en windenergie

'Opwekking groene stroom neemt sneller toe dan stroomverbruik'

6 oktober 2022 om 13:15
Update: 6 oktober 2022 om 13:15

De wereldwijde opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie en windenergie, neemt volgens een rapport van de Britse denktank Ember sneller toe dan de vraag naar stroom.

Wereldwijd nam de opwekking van stroom uit hernieuwbare bronnen in het eerste half jaar volgens het rapport toe met 416 terawattuur. Dat is ruim drie keer zoveel als het totale stroomgebruik in Nederland. Daarmee groeit de duurzame opwekking in een hoger tempo dan het wereldwijde stroomgebruik, dat toenam met 389 terawattuur. Daardoor krijgt groene energie een steeds groter marktaandeel.  Wind- en zonne-energie samen waren volgens Ember goed voor '230 miljoen ton CO2-besparing' in de eerste helft van dit jaar.

De opwekking van windenergie steeg in de eerste helft van 2022 wereldwijd met 19 procent en van zonne-energie met 25 procent. In totaal is zonne-energie nu goed voor 5 procent van de wereldwijde elektriciteit en windenergie voor 8 procent. Energie uit zon en wind wordt ook steeds goedkoper, zeker afgezet tegen de torenhoge gasprijzen.

Totale uitstoot energiesector nam toe

Ondanks de sterke groei van de duurzamere energiebronnen nam de totale uitstoot van broeikasgassen door stroomopwekking in de eerste acht maanden van 2022 toe met 1,7 procent. De piek van het olie- en gasgebruik in de elektriciteitssector is mogelijk nog niet bereik, stellen de analisten van Ember. Volgens klimaatwetenschappers moet de uitstoot van broeikasgassen juist heel snel gaan afnemen om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

"De emissies van de wereldwijde energiesector stijgen nog steeds naar recordhoogten, terwijl ze heel snel moeten dalen. En dezelfde fossiele brandstoffen die ons in een klimaatcrisis duwen, veroorzaken ook de wereldwijde energiecrisis. We hebben een oplossing: wind- en zonne-energie zijn van eigen bodem en goedkoop, en verlagen nu al snel zowel de rekeningen als de uitstoot", aldus analist  Malgorzata Wiatros-Motyka van Ember. 

Omslagpunt in zicht

De stijging van de uitstoot had meerdere oorzaken. Zo vielen sommige landen terug op steenkool door problemen met de gaslevering uit Rusland na de Russische invasie van Oekraïne. In Frankrijk viel de opwekking van kernenergie tegen doordat veel centrales in onderhoud waren. China haalde door de extreme droogte in de zomer veel minder stroom uit waterkracht.

Volgens Ember komt het omslagpunt waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen in de energiesector door de groei van groene energie een halt wordt toegeroepen wel naderbij. "De groei van de vraag naar stroom zal echter ook toenemen, aangezien de elektrificatie van verwarming, transport en industrie dit decennium toeneemt, wat betekent dat we elk jaar nog meer schone elektriciteit nodig zullen hebben", aldus de analisten.

Beperkte capaciteit stroomnet

Vorig jaar was in Nederland zo'n 9 procent van het totale elektriciteitsverbruik opgewekt door zonnepanelen. De beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk is op steeds meer plekken een probleem voor de aanleg van nieuwe zonnepanelen. Zonne-energie is belangrijk voor het kabinet, dat de uitstoot van CO2 in 2030 het liefst met 60 procent wil verminderen ten opzichte van 1990 om opwarming van de aarde te beperken.