©Activision

Amerikaanse ACM stelt dat Game Pass te veel gedegradeerd is

Amerikaanse ACM stelt dat Game Pass te veel gedegradeerd is

21 juli om 23:50

Microsoft is op de vingers getikt door de Federal Trade Commission (FTC), het Amerikaanse equivalent van de ACM. Het stelt dat het nieuwe standaard-abonnement op Game Pass een zodanige degradatie is, dat het minder waarde biedt voor consumenten.

Microsoft zal de prijzen van zijn game-abonnementen omhoog gooien en daarbij zou het met een nieuwe optie komen die geen toegang meer bevat tot kwaliteitsgames op hun releasedag. Wanneer bijvoorbeeld Call of Duty Black Ops 6 verschijnt, dan kun je die met het nieuwe standaard-abonnement dus niet spelen. De FTC vindt dat een dusdanige degradatie dat het bij Microsoft heeft aangeklopt. 

FTC versus Microsoft

De FTC is al niet zo happig op Microsoft sinds het Activision heeft overgenomen en onder andere veel macht kreeg over de populaire Call of Duty-reeks, maar deze plannen met Game Pass lijken voor de organisatie een teken aan de wand te zijn. Het denkt dat precies uitkomt waarvoor het waarschuwde, namelijk dat de consument de dupe wordt van de grote invloed die Microsoft heeft. Het is ook niet blij met het wegvallen van online multiplayer-gaming onder het nieuwe standaard-abonnement.

Microsoft is het daar niet mee eens. Het stelt dat het niet meer beschikbaar stellen van games op hun lanceerdag er niet voor zorgt dat het abonnement minder waard wordt voor consumenten. Bovendien geeft het aan dat de toevoeging van Call of Duty: Black Ops 6 over een paar maanden juist meer aanbod biedt aan consumenten met Game Pass-abonnementen. “Het is verkeerd om dit een gedegradeerde variant van Game Pass te noemen. Plus, het abonnement dat straks niet meer bestaat gaf ook geen toegang tot online multiplayer.”

Plotselinge interesse in Game Pass

Het bedrijf achter Xbox zegt het opmerkelijk te vinden dat de FTC zich plots zo interesseert in Game Pass, terwijl het eerder vooral bezig was met Call of Duty. Nu is het verband wel voor te stellen, omdat juist Call of Duty een populair spel is om zo spoedig mogelijk te spelen, omdat anderen anders mogelijk een voorsprong hebben.

Game Pass wordt overigens ook in Nederland duurder. Per september betaal je 17,99 euro per maand voor Game Pass Ultimate (in plaats van 14,99 euro) en voor de PC Game Pass betaal je straks 11,99 euro per maand (wat eerst 9,99 euro was). Het nieuwe Standaard-abonnement zou 14,99 dollar kosten, waardoor we een prijs van rond de 12,99 euro verwachten. Prijsverhogingen die net op tijd zijn voor Call of Duty: Black Ops 6, dat in oktober verschijnt.

Meer Xbox en mis niets met onze Bright-app.