Deze verf maakt auto’s koeler, zodat je airco het makkelijker heeft

©Unsplash

Deze verf maakt auto’s koeler maar niet cooler
7 augustus om 12:22
Laatste update: 7 augustus om 12:33

Schijnbaar is niet iedereen het er mee eens, maar de aarde warmt op. We ervaren steeds hogere temperaturen en dat merken we ook in onze auto’s. Nissan heeft iets gevonden dat de temperaturen drastisch kan verlagen in onze auto.

Natuurlijk hebben we airconditioning in de auto, maar dat kost stroom. Daarom is elke graad minder in de auto een besparing van energie en daar hebben we ook een tekort aan.

Koele verf

Autofabrikant Nissan heeft in een samenwerking met Radi-cool een speciale verf ontwikkeld. Deze verf heeft een hele mooie eigenschap, want hij koelt een auto af. Het materiaal reflecteert infraroodstralen in plaats van ze te absorberen. Daarnaast geeft het een bepaalde straling af die zonnestralen afweren. Klinkt allemaal heel erg mooi, maar wat is het resultaat?


Volgens Nissan koelt het de auto aan de buitenzijde met zo een 11 graden af. Aan de binnenkant is het resultaat met 4,5 tot 5 graden lager, maar nog steeds heel erg welkom. 

Er is natuurlijk altijd een ‘maar’. De verf van Nissan moet veel dikker aangebracht worden op de auto. De laag zou zes keer zo dik zijn als bij normale lak. Dat geeft natuurlijk wel extra kosten en extra gewicht. Toch zou dat niet opwegen tegen de besparingen die je doet door je airco minder hard te laten draaien.

Lees meer nieuws over auto's en mis niets met onze nieuwsbrief.