Met deze nieuwe techniek gebruikt een airco véél minder energie

©Unsplash

Deze NASA-technologie halveert het energieverbruik van je airco
16 augustus om 21:12
Laatste update: 16 augustus om 21:20

Doordat de zomers alsmaar warmer worden, staan er in Nederlandse huizen en kantoren steeds meer airco's te loeien. Of je nu een split-unit hebt of een mobiele airco, je verbruikt dan altijd meer energie. Een nieuw stukje technologie uit de ruimtevaart kan de klap voor je energierekening verlichten.

De technologie in kwestie heet Helix Micra, een nieuw filtratiesysteem dat gepatenteerde filters en vloeibare droogmiddelen bevat. Het komt uit de koker van het Amerikaanse bedrijf Helix Earth Technologies. Diens topman, Rawand Rasheed, heeft het bedacht toen hij nog voor de ruimtevaartorganisatie NASA werkte. Daar werd het systeem gebruikt om lucht te filteren aan boord van ruimtevaartuigen na bijvoorbeeld een brand aan boord.

Veel efficiënter

Helix Micra zorgt ervoor dat het luchtontvochtigingproces, onmisbaar bij het koelen van lucht, efficiënter verloopt dan bij huidige airco’s. Volgens Rasheed is het systeem zes tot acht keer efficiënter in het ontvochtigen van lucht dan andere verkrijgbare systemen.

Daarnaast is Helix Micra veel kleiner dan de concurrentie en zijn de filters makkelijk te maken met een 3D-printer. Bovendien zijn de filters van Helix makkelijk te implementeren in bestaande koel, - ventileer- en verwarmingssystemen.

Eén monteur kan alles aansluiten

De Helix Micra-filters zijn bij de NASA gebruikt om te werken in een systeem zonder bewegende delen, dat microwaterdeeltjes uit de lucht haalt. Dat maakt het systeem ideaal voor het ontvochtigen van lucht, die vervolgens naar een AC-unit op het dak wordt gestuurd. Dit proces is volgens Rasheed goed voor tachtig procent van het energieverbruik van een airco in omgevingen met hoge luchtvochtigheid.

Omdat een bestaande AC-unit dus niet aangepast of vervangen hoeft te worden voor de Helix Micra-filters, beweert het bedrijf dat zijn systeem door slechts één monteur geïnstalleerd kan worden.

De enige benodigde toevoeging is een kleine unit die volgens Helix Earth Systems makkelijker te onderhouden is dan de reguliere AC-unit. Daarom kan onderhoud van de Helix Micra ook tegelijk plaatsvinden met de servicebeurt van de normale AC-unit.

Prijzen verschillen per systeem

In eerste instantie is de techniek vooral gericht op de airconditioning in grote gebouwen. De units moeten op maat worden gemaakt voor verschillende airco-systemen en daarom deelt het bedrijf geen specifieke prijzen.

Volgens Helix Earth Systems verdient een unit zichzelf meestal binnen drie jaar terug en gaat hij tussen 15 en 20 jaar mee. Het bedrijf richt zich momenteel nog op de VS, maar wil later wereldwijd actief worden.

Lees meer over energie en mis niets met onze Bright-app.