©Apple TV+

Lange director's cut van Ridley Scott's Napoleon alsnog verschenen op Apple TV

Enorm lange director's cut van Ridley Scott's Napoleon alsnog verschenen op Apple TV

30 augustus om 09:24

Geen vier uur, wel drieënhalf: de lange director's cut van Ridley Scott's visie op het leven van Napoleon Bonaparte is alsnog verschenen, ook al leek het er even op dat de versie er niet meer zou komen.

Ridley Scott is één van die regisseurs die naderhand graag blijft sleutelen aan de montage van zijn films, nadat die verschenen zijn. Vaak mogen films voor de bioscoop maar een maximale lengte hebben, maar wil de regisseur meer vertellen, of dingen op een andere manier. De bekendste nieuwe uitgaven van Scott zijn waarschijnlijk zij twee herziene versies van Blade Runner, maar ook Napoleon heeft nu alsnog de revisie van de regisseur gekregen.

Napoleon was in de bioscoop al geen korte film, met 157 minuten. De director's cut doet daar nog eens 48 minuten bovenop, voor een totaal van 205 minuten. Een totaal van 3,5 uur dus, maar alsnog minder lang dan de versie die Scott een jaar geleden voor ogen had. Toen had de regisseur net een versie van 4 uur en 10 minuten gesneden.

Joaquin Phoenix als kleine korporaal

De versie van 3,5 uur is nu te zien op Apple TV+. Opvallend, want eerder dit jaar zei Apple nog "geen plannen" te hebben om de director's cut uit te brengen. Blijkbaar is het bedrijf toch van gedachten veranderd. Er valt in ieder geval wel iets te winnen voor Scott, want de bioscoopversie van de film werd maar matig ontvangen.

In de film speelt Joaquin Phoenix de hoofdrol van Napoleon Bonaparte, en is Vanessa Kirby zijn geliefde Joséphine. Vooral scènes met haar zouden in deze director's cut meer tijd krijgen. Toch zal Scott zelfs met dat kleine uur extra de grootste kritiekpunten van het origineel lastig kunnen gladstrijken. Die film springt veel heen en weer, en laat ondanks zijn lengte nog veel belangrijke momenten weg uit het bijzondere leven van Napoleon.

Meer Apple TV en mis niets met onze Bright-app.