Deze Nederlandse fietscomputer is de 'slimste ter wereld'

© Absolute Cycling

Deze slimme fietscomputer moet de beste metingen tonen
14 september om 02:11
Laatste update: 14 september om 02:55

De Nederlandse startup Absolute Cycling heeft zijn fietscomputer The One op de markt gebracht. De gadget moet 'werkelijke prestatiegegevens' tonen, dankzij meer sensoren en nieuwe AI-gestuurde algoritmes.

The One heeft een 3,1 inch kleurenscherm met 800 x 480 pixels, 300 PPI en een anti-reflectie coating. Het is geen touchscreen, omdat de startup de bediening zo eenvoudig mogelijk wil houden. De besturing gaat daarom via drie knoppen. Zaken als routeplanning, ritanalyse en scherminstellingen moet je via een app doen.

Sensoren

De fietscomputer houdt continu data van de ingebouwde sensoren in de gaten en dat leidt volgens het Arnhemse bedrijf tot 'betrouwbare on-screen metingen en nauwkeurige ritbestanden'. De gegevens zouden nauwkeuriger zijn dan bij concurrenten, omdat er meer datasets gebruikt worden.

Absolute Cycling besteedde de afgelopen jaren veel aandacht aan de ontwikkeling van slimme algoritmes om de metingen nog beter te maken. The One bepaalt je locatie binnen 2 meter nauwkeurig, zelfs zonder satellietverbinding. De algoritmes berekenen ook de hellingshoek tot op een fractie van een graad nauwkeurig. Ook zorgt de software voor betrouwbare navigatie op plekken met weinig of geen GPS-signaal, zoals tunnels en dichte bossen. The One gebruikt onder meer GPS, Galileo, Glonass, een barometer, een inclinatiesensor, een bewegingssensor, gyroscoop en een digitaal kompas.

Eenvoud

De fietscomputer is ontworpen om de bediening zo eenvoudig mogelijk te houden en daarbij koos Absolute Cycling voor een minimalistische aanpak. Functies zoals herrouteren, pauzeren en starten worden automatisch uitgevoerd, zonder dat je die hoeft te bevestigen. 

De interface heeft drie hoofdschermen: navigatie, training en data. De kaarten zijn zo ontworpen dat ze goed leesbaar zijn, met contrasterende kleuren en zeer duidelijke navigatie-aanwijzingen. "Door alle afleidingen weg te nemen, blijft over waar fietsen om draait: puur buitenplezier", aldus oprichter Harm Giesen.

Strava 

The One weegt 116 gram en is waterdicht met de IP56-rating, waardoor hij tegen regen kan. De batterijduur is tussen de 12 en 15 uur. De gadget synchroniseert automatisch via bluetooth en wifi. Ook is er een integratie met de apps van Strava en TrainingPeaks. 

The One is verkrijgbaar voor 599 euro.

Lees meer gadget-nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.